fbpx
Navigation Menu+

Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;

Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο. Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Φάνης ο Μπούφος είναι αποφασισμένος να λύσει ακόμα ένα μυστήριο, ίσως το μεγαλύτερο των παιδικών µας χρόνων, και μάλιστα πρέπει να το κάνει σε µία μόλις νύχτα! Τι τρέχει µε αυτόν τον Αϊ-Βασίλη; Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει; Και αν υπάρχει πώς προλαβαίνει ένας άνθρωπος, έστω και µε ιπτάμενους ταράνδους, να μοιράσει τα δώρα σε όλα τα παιδιά του πλανήτη σε ένα βράδυ; Και έτσι… γεματούλης που είναι, πώς περνάει μέσα από την καμινάδα; Kαι το άλλο; Πού ξέρει ποιος είναι καλός και ποιος όχι;  Η νύχτα των Χριστουγέννων έφτασε και ο Φάνης δεν θα την αφήσει να περάσει έτσι! Πρέπει να μάθουµε επιτέλους την αλήθεια.

Μετά τα επιτυχημένα βιβλία της σειράς Παραμύθια… Αλλιώς! «Σκουφοκοκκινίτσα», «Ρεβιθοκοντούλης» και «Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα», που τόσο αγαπήθηκαν από τα παιδιά, η Μαρίνα Γιώτη ξεκινάει για μια περιπέτεια στη καρδιά των Χριστουγέννων. Τελικά τι λέμε στα παιδιά µας όταν µας ρωτούν για τον Αϊ-Βασίλη;

Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά και δυο όψεις τα νομίσματα…

Για παιδιά ηλικίας: 4+

Είπαν για το βιβλίο:

Η Μαρίνα Γιώτη, για μια ακόμα φορά, μέσα από τις σελίδες αυτής της ιστορίας και με τη βοήθεια της φαντασίας της, μας οδηγεί στα μονοπάτια της αλήθειας και της έρευνας, για το νέο, το άγνωστο, το συμβολικό, το απίθανο. Ο Άγιος Βασίλης είναι το απίθανο που γίνεται πιθανό! Είναι συναίσθημα, μυρωδιά, μνήμες, αλλά πάνω απ’ όλα είναι το πρόσωπο που ενεργοποιεί τη φαντασία των παιδιών. Και όσο υπάρχουν τρόποι για ένα παιδί να εκφράζει τη φαντασία του, υπάρχει ελπίδα.

Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου, εκπαιδευτικός

————————————————————————————————————–

Λίγα λόγια για το βιβλίο από την ψυχολόγο Σοφία Αντύπα:

Η Μαρίνα Γιώτη γι’ άλλη μια φορά μας ταξιδεύει και αποκαλύπτει σε μικρούς και μεγάλους τα κρυφά νοήματα πίσω από τις κλασικές ιστορίες, όπως αυτή του Αϊ-Βασίλη. Το πρώτο γνωστό σε όλους μας παραμύθι, που αφηγείται το μοίρασμα των δώρων, η πιο ζεστή και τρυφερή ιστορία του χρόνου, αγγίζει και γλυκαίνει τις καρδιές μας και μαγεύει την ατμόσφαιρα κάθε Χριστούγεννα το ίδιο.

Στο δεύτερο μέρος, η συγγραφέας μας διηγείται με λίγο διαφορετικό τρόπο την ιστορία του Αϊ-Βασίλη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και «Μαθαίνει στα παιδιά πώς να πιστεύουν σε κάτι που δεν έχουν δει ή αγγίξει ποτέ». Ο ρεπόρτερ Φάνης ο Μπούφος, και πάλι μέσα από τη λαχτάρα του για καινούριες περιπέτειες, βοηθάει τους γονείς, δείχνοντάς τους πώς να μεταδώσουν τα πιο σημαντικά και δύσκολα νοήματα με τον πιο όμορφο και απλό τρόπο. Το μυστήριο που προσπαθεί να λύσει αυτή τη φορά ο δαιμόνιος ρεπόρτερ είναι αν πραγματικά υπάρχει και ζει ο Αϊ-Βασίλης ή αν είναι δημιούργημα της φαντασίας μας. Έτσι θα μπορέσει να απαντήσει στο γνωστό ερώτημα όλων των παιδιών (που καθώς μεγαλώνουν γίνονται όλο και πιο δύσπιστα), αν υπάρχει. Μέσα από την περιπέτεια του Φάνη, σκοπός της συγγραφέως είναι να μάθουν τα παιδιά πως κάποιες φορές χρειάζεται να αποφασίζουν με την καρδιά τους και να ξεχωρίζουν «…τι είναι αλήθεια και τι ψέματα». Στόχος της να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει καλό ή κακό αλλά ότι σημασία έχει εμείς τι επιλέγουμε τελικά να πράξουμε στη ζωή μας. Είναι σημαντικό, μας μαθαίνει ο Αϊ-Βασίλης, πως μεγαλώνοντας τα παιδιά «…στη ζωή τους θα χρειαστούν την ικανότητα να πιστεύουν με σιγουριά σε κάτι για το οποίο οι άλλοι μπορεί να αμφιβάλλουν, όπως η δύναμη της ψυχής τους ή τα ταλέντα τους». Ο χαρακτήρας του Αϊ-Βασίλη εδώ λοιπόν είναι διδακτικός και μας μαθαίνει

ότι δεν είναι τα πάντα χειροπιαστά ή μετρήσιμα, αλλά ότι πολλές φορές τα πιο σημαντικά, όπως η ίδια η αγάπη, είναι άπιαστα… «Θα χρειαστεί ακόμα να πιστέψουν σε πράγματα που δεν μπορούν να δουν με τα μάτια τους, να πιάσουν με τα χέρια τους ή να μετρήσουν με τα δάχτυλά τους, όπως η αγάπη της οικογένειάς τους, των φίλων τους, των συνανθρώπων τους». Ουσιαστικά, το δεύτερο παραμύθι λειτουργεί με τρόπο που εμψυχώνει τα παιδιά και παράλληλα τους γονείς, καθώς δείχνει τον δρόμο για να ανακαλύψουμε τις δυνάμεις και τις ικανότητές μας. «Με τα χρόνια καταλαβαίνουμε ότι ο Αϊ-Βασίλης είμαστε όλοι εμείς, κάθε μέρα του χρόνου», λέει και μας μαθαίνει να ονειρευόμαστε και να βάζουμε εμείς όποιο στόχο επιθυμούμε στη ζωή μας! «Μάθε τους να πιστεύουν στο απίθανο και πολύ σύντομα αυτό θα γίνει πιθανό». Λόγια που έχουν νόημα και σοφία από έναν πολύ αγαπημένο σε όλους μας παιδικό ήρωα!

Καλή ανάγνωση!

Βρείτε το εδώ!