Μαρίνα Γιώτη: Παρουσίασε τον «Ρεβιθοκοντούλη»

Με ολοκαίνουργιο παραμύθι επέστρεψε η Μαρίνα Γιώτη και υποσχέθηκε να συγκινήσει και πάλι μικρούς και μεγάλους. Tο τρίτο βιβλίο της σειράς «παραμύθια… αλλιώς» ήρθε και πρόκειται να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την ιστορία του Κοντορεβιθούλη. Ή καλύτερα όσα νομίζουμε πως γνωρίζαμε. Η Μαρίνα Γιώτη φέρνει και πάλι την αγαπημένη παιδική ιστορία στο προσκήνιο και λύνει όλες τις απορίες μας…
Πώς γίνεται ένας γονιός να παρατάει τα παιδιά του στο δάσος, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα; Και ο Κοντορεβιθούλης, αφού ήταν τόσο έξυπνος, δεν ήξερε ότι τα ψιχουλάκια δεν θα άντεχαν για πολύ στο δάσος; Κι αν ήταν τόσο κοντούλης, πώς μπορούσε να τον δει από ψηλά ένας τόοοσο τεράστιος Γίγαντας; Ερωτήσεις που θέτονται για πρώτη φορά και απαντώνται θεματικά!
Το ραντεβού για την παρουσίαση του βιβλίου δόθηκε στο Sunny Sports Club σε συνεργασία με τα Public, όπου η Μαρίνα Γιώτη, με τον επίσης συγγραφέα και ηθοποιό σύζυγό της Κώστα Κρομμύδα (ναι, αυτή η οικογένεια έχει δυνατή συγγραφική πένα) υποδέχτηκαν μικρούς και μεγάλους.
Εκεί τους περίμεναν διαδραστικά παιχνίδια, τραγούδι και μαθήματα ζωής, αλλά και τρισδιάστατα μπισκότα με τον κεντρικό χαρακτήρα των τριών βιβλίων και χειροποίητα γλυκά φτιάχτηκαν ειδικά για την περίσταση από την Μαριάνθη Δαϊόγλου του Sunny Sports Club.
Ανάμεσα σε γονείς και παιδιά παραβρέθηκαν και οι Νίκος Ορφανός με την οικογένειά του, η Ζωή Κρονάκη, ο Δημήτρης Γεροδήμος, η Εύη Σταθάτου, οΝίκος Πατσέας και πολλοί ακόμη.
Στην παρουσίαση του βιβλίου μέσα από την δραματοποίηση και το θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με τους μεγαλύτερους τους φόβους και με απλές τεχνικές που έδειξε η σύμβουλος ψυχικής υγείας Σοφία Λίναρη, έμαθαν ότι να νικάς τους φόβους σου δεν είναι τόσο φοβερό και τρομακτικό όσο ακούγεται.
Στην εκδήλωση για πρώτη φορά ακούστηκε το ¬τραγούδι που δημιουργήθηκε ειδικά για το βιβλίο σε στίχους/μουσική Γιώργου Περπινιά και ερμηνεία Μάρας Κελλίδη, Αλεξάνδρας Αργύρη και Γιώργου Περπινιά. Ενώ η συγγραφέας Μαρίνα Γιώτη δήλωσε «Η σημερινή παρουσίασή του Ρεβιθοκοντούλη, ήταν τεράστια επιτυχίας και ίσως μια από τις πιο όμορφες παρουσιάσεις μας μέχρι σήμερα. Η αγάπη μικρών και μεγάλων για τα «παραμύθια αλλιώς» και τον Φάνη είναι πραγματικά συγκλονιστική. Η σύμβουλος ψυχικής υγείας Σοφία Λίναρη μας ταξίδεψε σε ένα παιχνίδι του μυαλού και μας έμαθε πως να νικάμε τους φόβους μας, ενώ η ομάδα της Μάρας Κελλίδη μας χάρισε τραγούδι, χαρά και εικόνες: “Το αντίδοτο πολλαπλασιάζεται και όλο μεγαλώνει και τους φόβους μας τους διώχνει σαν τη σκόνη»!
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη, με το πρώτο να αφηγείται το κλασικό παραμύθι και το δεύτερο να παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή, δίνοντας ερεθίσματα σε παιδιά και ενήλικες για περεταίρω συζήτηση. Παράλληλα, στο τέλος του βιβλίου, υπάρχουν ιδέες και οδηγίες για γονείς από την ψυχολόγο Σοφία Αντύπα.
Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο. Η διάσημη ιστορία του Κοντορεβιθούλη, περίπου όπως την ξέρουμε, αλλά και η ιστορία… αλλιώς, ιδωμένη από μια άλλη οπτική γωνία. Πώς γίνεται ένας γονιός να παρατάει τα παιδιά του στο δάσος, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα; Και ο Κοντορεβιθούλης, αφού ήταν τόσο έξυπνος, δεν ήξερε ότι τα ψιχουλάκια δεν θα άντεχαν για πολύ στο δάσος; Κι αν ήταν τόσο κοντούλης, πώς μπορούσε να τον δει από ψηλά ένας τόοοσο τεράστιος Γίγαντας; Και αυτός ο Γίγαντας πάλι, τόσο κουρασμένος ήταν που τον άφησε να του κλέψει έτσι απλά τις μπότες; Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, Φάνης ο Μπούφος, είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του γνωστού παραμυθιού.
Ένα βιβλίο που μιλάει για την ενηλικίωση, τη συνεργασία και πώς να αντιμετωπίζουμε τους χειρότερούς μας φόβους. Ένα εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη. Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά και δυο όψεις τα νομίσματα… «Σε καθετί καινούριο, το παιδί φοβάται να μη χάσει τα ήδη κεκτημένα. Ο δικός μας ρόλος είναι να εμπνεύσουμε τα παιδιά να προσπαθήσουν, να πειραματιστούν και να τα ενθαρρύνουμε να σταθούν στις δικές τους δυνάμεις». Πόλκα Χατζηιωάννου – Σταθοπούλου, εκπαιδευτικός.











