Μαρίνα Γιώτη: «Το παιδικό βιβλίο είναι ευθύνη».

Έπειτα από τη γνωριμία μας με τη συγγραφέα και εικονογράφο Μαρίνα Γιώτη, ανακαλύψαμε πόσο θετικός και δοτικός άνθρωπος είναι. Επικοινωνιακή, συνεπής, αισιόδοξη, μα πάνω από όλα φιλική και ευγενική. Η ιδέα να γράψουμε από κοινού τα παρακάτω, ήρθε σε χρόνο μηδέν και σε άλλο τόσο, πραγματοποιήθηκε. Μιλήσαμε μαζί της και της θέσαμε διάφορα ερωτήματα που αφορούν τη ζωή της αλλά και την επαγγελματική της ιδιότητα. Έτσι, με μεγάλη μας χαρά σας παρουσιάζουμε… τη Μαρίνα Γιώτη.
“Αγαπητή Μαρίνα,
1)Ποια είναι ή ήταν η αγαπημένη σου παιδική θεατρική παράσταση, ως ενήλικας ή ως παιδί.
Αγαπώ το θέατρο και κάθε φορά ενθουσιάζομαι σαν να είμαι μικρό παιδί. Είχα λατρέψει το Wicked, το οποίο είχα παρακολουθήσει με την κόρη μου, στο Λονδίνο, πριν μερικά χρόνια.
2)Ποιο είναι το αγαπημένο σου χόμπι ή έστω αγαπημένη ασχολία-συνήθεια, ως μαμά και συγγραφέας.
Διαβάζω πολύ, όλων των ειδών τα βιβλία. Επίσης, αγαπώ τον αθλητισμό. Γυμνάζομαι σχεδόν καθημερινά, παίζω τένις, κάνω ποδήλατο και όταν μπορώ πηγαίνω για σκι.
3)Πιστεύεις πως στην αγορά, κυκλοφορούν παιδικά βιβλία με λανθασμένα μηνύματα προς τα παιδιά; Αν ναι, τι πιστεύεις ότι φταίει γι’ αυτό;
Ναι, δυστυχώς κάποιοι πιστεύουν ότι το παιδικό βιβλίο είναι μια εύκολη υπόθεση. Δυο σελίδες Α4 που γράφονται σε λίγες ώρες. Όμως δεν είναι έτσι. Το παιδικό βιβλίο είναι ευθύνη, θέλει σκέψη και ψάξιμο, ώστε κάθε λέξη να είναι προσεγμένη. Όταν γίνεται σωστά είναι απόσταγμα της λογοτεχνίας, όπως η ποίηση.
4)Μέσα στην πληθώρα των ιστοριών που πραγματεύονται τόσα βιβλία, πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να ξεχωρίσει το καλύτερο, όσο αυτό είναι δυνατόν, για το παιδί του; (με το αντίστοιχο βέβαια μήνυμα που θέλει να περάσει σε αυτό. Π.χ. θέμα εκμάθησης τουαλέτας ή θέμα πιπίλας ή σωστής διατροφής ή τακτοποίησης παιχνιδιών κ.ο.κ.)
Πλέον η πληροφορία είναι στην άκρη των δαχτύλων μας. Είναι σημαντικό, ως γονείς να ενημερωνόμαστε από πηγές που εμπιστευόμαστε, όπως ενημερωμένα sites και blogs, ψαγμένα βιβλιοπωλεία που γνωρίζουν το παιδικό βιβλίο, άλλους αναγνώστες που εμπιστευόμαστε τη γνώμη τους. Θέλει λίγο ψάξιμο, αλλά υπάρχουν πολλά αξιόλογα βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων εκεί έξω έτοιμα να τα αγαπήσουμε.
5)Θα δεχόσουν να γράψεις ένα παιδικό βιβλίο βασισμένο σε μια ιστορία εμπνευσμένη από κάποιον άλλον κι όχι από εσένα την ίδια;
Ναι, δεν θα είχα πρόβλημα, αν μου άρεσε η ιδέα. Όμως, η δημιουργική ελευθερία και ο έλεγχος που έχεις όταν φτιάχνεις τα δικά σου βιβλία δεν ξεπερνιέται εύκολα. Αυτή η συζήτηση ανάμεσα σε εικονογράφο και συγγραφέα, η οποία στη δική μου περίπτωση πραγματοποιείται μέσα στο κεφάλι μου, είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική. Θα πρέπει λοιπόν ο συγγραφέας να είναι κάποιος που να έχει μια πολύ καλή ιδέα και να μου αρέσει να δουλεύω μαζί του.
6)Βλέπουμε πως οι νέες μητέρες δεν προτιμούν τα κλασικά παραμύθια παρά ψάχνουν βιβλία με άλλου είδους ιστορίες. Ποια είναι η γνώμη σου γι’ αυτό; Τα βιβλία που έχεις γράψει δείχνουν πως ακολουθείς κι εσύ το ίδιο. (π.χ. σκουφοκοκκινίτσα ή ρεβιθοκοντούλης)
Τα κλασικά παραμύθια είναι παραμύθια μιας άλλης εποχής, αλλά ακόμα τα διηγούμαστε στα παιδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα περνάνε σημαντικά μηνύματα, αλλά υπάρχει μια βία με την οποία φυσικά διαφωνώ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φάει ο λύκος τη γιαγιά της Κοκκινοσκουφίτσας για να περάσει το μήνυμα ότι δεν λέμε τα πάντα, με το νι και με το σίγμα, σε κάποιον που δεν γνωρίζουμε . Μπορεί απλά να κρυφτεί στη ντουλάπα η γιαγιά και η ιστορία συνεχίζει κανονικά.
Στα «παραμύθια αλλιώς» πειράζω τις κλασικές ιστορίες και συνεχίζω μετά το «ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», όπου έρχεται ένα έξυπνος ρεπόρτερ και ανακαλύπτει ότι τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα ξέραμε. Πατάω πάνω στην ιστορία και την ερμηνεύω διαφορετικά για να δείξω στα παιδιά ότι υπάρχουν δυο όψεις σε κάθε ιστορία και να ακονίσω την κριτική τους σκέψη. Χρησιμοποιώ αυτές τις ιστορίες, γιατί είναι ιστορίες που τα παιδιά γνωρίζουν καλά και είναι σίγουρα για το τι έγινε. Αυτό θέλω να ανατρέψω.
7)Πιστεύεις πως παιδάκια ηλικίας 1-3 ετών είναι καλό να αποφεύγουν το άκουσμα κάποιων παιδικών ιστοριών ή θεωρείς πως όλα τα παιδικά βιβλία αφορούν όλα τα παιδιά;
Όχι, δεν νομίζω ότι όλα τα βιβλία αφορούν όλα τα παιδιά σε καμία ηλικία. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι σε αυτές τις ηλικίες παίζει μεγαλύτερη σημασία ο τρόπος, η χροιά της φωνής, οι εικόνες και οι αισθήσεις παρά η ιστορία καθ’ αυτή.
8)Από πού πηγάζουν η έμπνευση και οι ιστορίες σου;
Από τα πάντα! Μια ιδέα μπορεί να έρθει από μια λέξη, μια εικόνα, μια συζήτηση, μια παράσταση ή ένα βιβλίο ενηλίκων. Συχνά βρίσκω ωραία θέματα στα βιβλία που διαβάζω, που μπορεί να είναι μια φράση από το τελευταίο βιβλίο του Harari. Τα βιβλία ανοίγουν το μυαλό μου και εκεί εμφανίζονται ξαφνικά οι πιο καλές ιδέες! Οι συγγραφείς είμαστε πρώτα αναγνώστες.
9)Σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, τι θα συμβούλευες τους μικρούς μας φίλους (μέσω των γονέων τους φυσικά);
Θα ήθελα να τους θυμίσω ότι το μυαλό μας, σε εμάς τους ανθρώπους, είναι το πιο δυνατό μας όπλο. Με αυτό, για χιλιάδες χρόνια, έχουμε ξεχωρίσει από όλα τα άλλα είδη στον πλανήτη. Με αυτό μπορούμε να φανταζόμαστε, να δημιουργούμε μουσική, εικόνες, ποίηση, να ανακαλύπτουμε τα μυστήρια του κόσμου γύρω μας και να κάνουμε τα πιο όμορφα ταξίδια μέσα από τα βιβλία και τις ιστορίες. Τώρα που είναι πιο δύσκολο να ταξιδέψει το σώμα μας, το μυαλό μας έχει την δύναμη να ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη και να ζήσει πολλές ζωές μέσα από τα βιβλία και τις ιστορίες. Μην σταματάτε στιγμή να το γυμνάζετε και να το προπονείτε.
10) Γνωρίζεις ήδη το θέμα που θα πραγματεύεται το επόμενο βιβλίο σου;
Ναι. Ξέρω τι θα γράψω στα επόμενα 4 βιβλία μου. Για κάποια έχω γράψει ήδη το κείμενο, για κάποια άλλα είναι απλά η ιδέα. Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλές ιδέες και το να αποφασίζω ποια θα είναι κάθε φορά η επόμενη που θα εικονογραφήσω, είναι μια πρόκληση.
Μαρίνα σ’ ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλα όσα έχεις θέσει ως στόχο στη ζωή σου. Ανυπομονούμε για όλα τα βιβλία τα οποία έχεις ήδη ξεκινήσει να δουλεύεις! Καλοτάξιδο το Γέτι σου! Εις το επανιδείν…
Πηγή: Parentshug.gr











