fbpx
Navigation Menu+

«Μαμά, μπαμπά τι τρέχει με τον Άι-Βασίλη;»

Posted on Δεκ 6, 2018

O τρόμος κάθε γονέα! Μετά το «πώς γίνονται τα μωρά», ίσως η πιο τρομακτική ερώτηση που μπορεί να σας κάνουν τα παιδιά σας: «Μαμά (ή μπαμπά, βάλτε όποια λέξη σας ταιριάζει) υπάρχει ο Άι-Βασίλης;» Αυτό μου έτυχε όταν η κόρη μου ήταν μόλις πέντε χρονών και με το δάχτυλο σηκωμένο, έτοιμη να μου βγάλει το μάτι, μου είπε «θα σε ρωτήσω κάτι, αλλά δεν θα μου πεις ψέματα, εντάξει;» . Πρέπει να ομολογήσω ότι κόμπλαρα. Στην αρχή δεν μίλησα για λίγη ώρα, η κόρη μου μάλλον νόμιζε ότι είχα πάθει εγκεφαλικό, μετά κεκέδισα για λίγο ακόμα πριν πάρω μια ανάσα και ξεστομίσω κάτι που μέχρι σήμερα μου προκαλεί αφάνταστες τύψεις.

Τι θα μπορούσα να είχα απαντήσει στην πιο δύσκολη ερώτηση του κόσμου;

Κοιτώντας προς τα πίσω θα μπορούσα να είχα πει πολλά. Σίγουρα θα μπορούσα να ήμουν πιο προετοιμασμένη. Όπως μου είπε η 13χρονη ανιψιά μου αργότερα, γιατί δεν έκανες το παγκοσμίως γνωστό τρικ των απανταχού «στριμωγμένων»: ερώτηση στην ερώτηση! Το μαγικό «εσύ τι νομίζεις;» Αλλά πού τέτοια ψυχραιμία! Βλέπετε έχω υποσχεθεί στην κόρη μου ότι δεν πρόκειται να της πω ποτέ ψέματα. Από την άλλη, είναι κρίμα να χαλάμε τη μαγεία στα παιδιά. Άλλωστε, πού ξέρεις αν υπάρχει ή όχι; Έχεις πάει στον Βόρειο Πόλο; Μπορεί η ενήλικη ψυχή σου να έχει ξεφύγει τόσο πολύ που να μην μπορείς να δεις αυτό που βλέπουν χιλιάδες παιδιά μέσα από την αθωότητα και την καθαρή, ανοιχτή καρδιά τους.

Τελικά λέγοντας την αλήθεια ποια ήταν η επίπτωση;

Όταν είπα την αλήθεια στην κόρη μου δύο πράγματα συνέβησαν: Η Βάια μεταμορφώθηκε μπροστά στα μάτια μου σε ενήλικα. Πραγματίστρια και προσγειωμένη. Πράγμα που με λύπησε αφάνταστα. Όμως μετά από αυτή την αποκάλυψη, η σχέση μου μαζί της είχε κάτι το συνωμοτικό. Εμείς ξέραμε την αλήθεια που άλλα παιδιά δεν ξέρανε, και ευτυχώς είχα προλάβει να την προειδοποιήσω να μην πει τίποτε στους συμμαθητές της. Ακόμα και σήμερα σκέφτομαι με τρόμο έξαλλες μαμάδες να με παίρνουν τηλέφωνο ωρυόμενες, γιατί η Βάια είπε στα παιδιά τους ότι δεν υπάρχει ο Αϊ-Βασίλης! Ευτυχώς το παιδί μου έδειξε απίστευτη ωριμότητα και δεν το διατυμπάνισε δεξιά και αριστερά. Πάντα με ρώταγε ψιθυριστά για τα άλλο παιδάκια: «Το ξέρει; Να μιλήσω ελεύθερα;». Η σχέση εμπιστοσύνης που είχαμε έγινε πιο δυνατή και αυτό με παρηγορεί.

Εν τέλει, υπάρχει σωστή απάντηση; Και αν ναι, ποια είναι;

Οπότε, αγαπητοί γονείς, τι κάνουμε; Πώς κρατάμε την εμπιστοσύνη των παιδιών μας χωρίς να τους χαλάσουμε τη μαγεία;

Το έψαξα πολύ τα χρόνια που ακολούθησαν. Ρώτησα άλλους γονείς, παιδιά, δασκάλους και ψυχολόγους και κατέληξα στο εξής: ο Αϊ-Βασίλης είναι μια ιδέα που υπάρχει σε πολλές κουλτούρες με διαφορετικά ονόματα, αλλά με παρόμοιες ιστορίες και αυτή η ιδέα έχει να κάνει με την προσφορά. Με το «δίνω», όχι με το «παίρνω». Δίνω αγάπη, ελπίδα, χαρά, συγχώρεση, συμπόνια. Δίνω συναισθήματα, όχι αντικείμενα, και τα δίνω κάθε μέρα του χρόνου, όχι μόνο στις γιορτές. Γι’ αυτό την περίοδο των Χριστουγέννων επισκεφθείτε παρέα ένα ορφανοτροφείο, ένα καταφύγιο αστέγων ή ό,τι άλλο θέλετε. Κάντε μαζί μια προσφορά στους συνανθρώπους σας που έχουν ανάγκη, όχι απαραίτητα χρηματική, αλλά κυρίως συναισθηματική.

Ο καλύτερος τρόπος πριν απαντήσετε, είναι να είστε προετοιμασμένοι.

Στην ερώτηση των παιδιών αν υπάρχει ο Αϊ-Βασίλης μην την πατήσετε όπως εγώ. Απαντήστε απλά με τη μαγική ερώτηση  «εσύ τι νομίζεις;». Αν επιμείνουν, απλά πείτε «Εγώ πού να ξέρω! Δεν έχω πάει στον Βόρειο Πόλο. Θέλω όμως να πιστεύω ότι υπάρχει».

Πώς προλαβαίνει να γυρνάει τον κόσμο και να μοιράζει δώρα; Μα έχει πολλούς βοηθούς! Μαμάδες, μπαμπάδες, γιαγιάδες, παππούδες, θείους, θείες, νονούς, νονές που τον βοηθάνε όταν εκείνος δεν προλαβαίνει. Έτσι, αν σας πιάσουν στα πράσα με τα δώρα, θα έχετε κάτι να πείτε! Γιατί ο Αϊ-Βασίλης είμαστε όλοι εμείς κάθε μέρα του χρόνου. Αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να μάθουν τα παιδιά μας.

Αγαπητοί γονείς, αν τους μάθουμε να πιστεύουν σε κάτι που δεν μπορούν να δουν με τα μάτια τους ή να αγγίξουν με τα δάχτυλά τους θα μπορούν αργότερα να πιστέψουν και σε άλλα άυλα πράγματα, όπως η δύναμη της ψυχής τους, η αγάπη της οικογένειάς τους ή η συμπόνια των συνανθρώπων τους.

Ίσως η σημαντική ερώτηση τελικά να είναι: Μαμά, μπαμπά, εσείς πιστεύετε στον Αϊ-Βασίλη;

Σημείωση: Στο βιβλίο Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη; από τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη, θα βρείτε και άλλες χρήσιμες απαντήσεις στις κρίσιμες ερωτήσεις των Χριστουγέννων.

Πηγή: mama365

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail