fbpx
Navigation Menu+

Κριτική του βιβλίου “Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;” στην Athens Voice

Posted on Δεκ 4, 2018

Από την Κέλλυ κριτικού

Τελικά, υπάρχει ο Αϊ Βασίλης; Ένα ερώτημα που όλοι κάναμε ως παιδιά και που αντιμετωπίζουμε συνεχώς ως γονείς, όταν πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων. Ένα τόσο απλό ερώτημα, μα η απάντησή του προκαλεί ένα κόμπο στον λαιμό, έναν δισταγμό. Γιατί η φιγούρα του ασπρομάλλη παππού, με την μακριά γενειάδα, την κόκκινη στολή, τις μαύρες μπότες και τον χαρακτηριστικό κόκκινο σκούφο, είναι συνυφασμένη με τα εντυπωσιακά και ανέλπιστα δώρα ως αποτέλεσμα της σωστής και υποδειγματικής συμπεριφοράς των παιδιών κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε. Είναι μια φιγούρα που αποπνέει τρυφερότητα, αγάπη, ελπίδα σε όλους, μικρούς και μεγάλους.

Η Μαρίνα Γιώτη αποφάσισε, λοιπόν, να υλοποιήσει ένα τολμηρό εγχείρημα στα πλαίσια της σειράς παιδικών βιβλίων «Παραμύθια αλλιώς»: να αναζητήσει τη μεγάλη αλήθεια που κρύβουν περίτεχνα οι γονείς από τα παιδιά σχετικά με τον Αϊ Βασίλη. Επιστράτευσε τις γνώσεις της, ακόνισε τα μολύβια της, άπλωσε τριγύρω παλέτες με δεκάδες χρώματα, αφουγκράστηκε την καρδιά της και, με τη βοήθεια του χαρισματικού Φάνη του Μπούφου, επιδόθηκε στην αναζήτηση κάθε πληροφορίας που θα μπορούσε να φανερώσει τα κρυμμένα μυστικά γύρω από τον θρύλο.

Αυτή τη φορά, ο δαιμόνιος ρεπόρτερ είναι αποφασισμένος να λύσει το μέγα μυστήριο μέσα σε μία μόλις νύχτα. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει να βρει την άκρη του νήματος και να δώσει απαντήσεις στους πιστούς του φίλους και αναγνώστες. Ακολουθεί το ένστικτό του, ίχνη στο χιόνι, πατημασιές ταράνδου, το Αστέρι του Βορρά, το φωτεινό μονοπάτι του ουρανού και τελικά, φτάνει στον προορισμό του. Κι εκεί, τον περιμένει μια μεγάλη έκπληξη, τον περιμένει μια μεγάλη αλήθεια.

Ένα βιβλίο ξέχειλο από τη μαγεία των Χριστουγέννων, την ανυπομονησία των παιδιών για τα δώρα της Πρωτοχρονιάς, την προσμονή για αγκαλιές και γιορτινές μελωδίες, για μελομακάρονα και κουραμπιέδες, για τρίγωνα κάλαντα και όμορφες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα. Η εικονογράφηση της Μαρίνας Γιώτη αποδίδει όμορφα τα συναισθήματα των ηρώων και τις εναλλαγές της διάθεσής τους, δίνει ζωντάνια στο τρυφερό κείμενο και δημιουργεί ένα ονειρεμένο σκηνικό για να αποτυπωθούν λόγια που φωλιάζουν στην καρδιά και προκαλούν συγκίνηση. Οι εικόνες παρασύρουν τους μικρούς αναγνώστες σε ένα μοναδικό, περιπετειώδες ταξίδι σε μέρη που η καρδιά έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Η αγάπη και η βαθιά πίστη.

Για άλλη μια φορά, η συγγραφέας προσφέρει ένα μοναδικό και ιδιαίτερο βιβλίο στους μικρούς φίλους. Με μια προσεγμένη έκδοση, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες ξενόγλωσσες, αποτυπώνει δύο εκδοχές της ίδιας ιστορίας και συμβάλλει αποφασιστικά στην κινητοποίηση της κριτικής σκέψης των παιδιών. Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά είναι πολλές: η σφαιρική παρουσίαση στην εισαγωγή πληροφοριών γύρω από τον μύθο του Αϊ Βασίλη με εκτενείς αναφορές στον Άγιο Νικόλαο, στον Άγιο Βασίλειο, στον Hotei που πιστεύουν οι βουδιστές στην Άπω Ανατολή, τα εύστοχα σχόλια της ψυχολόγου Σοφίας Αντύπα καθώς και οι συμβουλευτικές παραινέσεις της εκπαιδευτικού Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου για την αξιοποίηση της ιστορίας με στόχο την κατανόηση των βαθύτερων νοημάτων που κρύβει.

Ένα υπέροχο δώρο για να νιώσουν τα παιδιά τη δύναμη της προσφοράς και να αισθανθούν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Πηγή: Athens Voice

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail