fbpx
Navigation Menu+

Θεαθήναι Πρόσωπα: Συνέντευξη

Posted on Αυγ 28, 2020

Συνέντευξη της Μαρίνας Γιώτη στη Μαρία Σούμπερτ

Οι μέλισσες είναι από τα σημαντικότερα έντομα –έμβια πλάσματα εν γένει- του οικοσυστήματός μας. Η μαγική τους ικανότητα να συμβάλλουν στην αναπαραγωγή των φυτών και των δέντρων –για να μην μιλήσουμε για το μέλι και τις σούπερ ιδιότητές του- τις καθιστούν πολύτιμες για τον άνθρωπο, αλλά και την επιβίωση της ίδιας της ζωής στον πλανήτη μας.

​Η ανάγκη λοιπόν να μάθουν τα παιδιά για τις μέλισσες και τη σημασία τους έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις για το έντομο αυτό, άλλες περισσότερο πληροφοριακές-εγκυκλοπαιδικές, άλλες περισσότερο λογοτεχνικές. Αυτό που μας τραβάει το ενδιαφέρον άλλωστε στις μέλισσες δεν είναι μόνο η προσφορά τους στη συνέχιση της ζωής, αλλά και η οργάνωση της κοινωνίας τους –η οποία δείχνει μια ξεκάθαρη ιεραρχία, κάθε έντομο ξέρει το έργο που οφείλει να επιτελέσει και τον σκοπό της ύπαρξής του.

Τι συμβαίνει όμως όταν έρθει ο χειμώνας και οι μέλισσες κρυφτούν στη φωλιά τους; Έχουν αρκετή τροφή για να αντέξουν το κρύο και τις σκοτεινές ημέρες μέχρι να ξανάρθει η Άνοιξη;

Αυτό το θέμα πραγματεύεται η Μαρίνα Γιώτη στο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μελισσάκια στο θρανίο», με τίτλο «Το Κάτι τι;». Η Μελίνα και ο Μίλτος, τα δύο μικρά μελισσάκια, παρακολουθούν την κυψέλη να προετοιμάζεται για το χειμώνα. Όταν όμως ο χειμώνας έρθει και οι μέλισσες κλειστούν στην κυψέλη, σύντομα θα συνειδητοποιήσουν πως η τροφή δεν θα φτάσει μέχρι να φτιάξει πάλι ο καιρός. Τότε θα συμβεί κάτι απερίγραπτο: η κυψέλη θα ανοίξει και κάτι –τι;- θα προσγειωθεί μέσα της. Πώς θα αντιδράσουν οι μέλισσες απέναντί του;

Η πρώτη μου σκέψη πήγε φυσικά στις πατάτες του Καποδίστρια –δεν ξέρω που μπλέκεται η ιστορία με το μύθο- ο οποίος όταν έφερε την πατάτα στην Ελλάδα, επειδή κανείς δεν τις πλησίαζε –τις φοβόντουσαν γιατί είχαν φάει τα φύλλα και είχαν αρρωστήσει- έβαλε φρουρούς να τις φυλάνε. Τότε υπέθεσαν όλοι πως είναι κάτι πολύτιμο και άρχισαν σιγά σιγά να τις κλέβουν και να τις δοκιμάζουν.

Η Μαρίνα Γιώτη έγραψε και εικονογράφησε ένα παραμύθι για το πώς αντιδρούμε απέναντι στο άγνωστο: επιφυλακτικά, με ενθουσιασμό, με σενάρια συνομωσίας, αλλά και για τη σημασία του να μπορούμε να δεχτούμε την βοήθεια που μας δίδεται –όχι μόνο για εμάς, αλλά για την επιβίωση ολόκληρης της κυψέλης.

Για το βιβλίο αυτό αλλά και την πορεία της ως συγγραφέα και δημιουργού μίλησε στο Θεαθήναι.

«Τα παιδικά βιβλία ήταν και είναι μια από τις μεγάλες μου αγάπες. Σπούδασα Marketing, οπτική επικοινωνία και εικονογράφηση στην Αμερική με σκοπό να δουλέψω στη διαφήμιση και για 15 χρόνια έβαλα αυτή την αγάπη μαζί με πολλές ιστορίες σε κάποιο συρτάρι, όπως δυστυχώς κάνουμε συχνά. Απέκτησα όμως μεγάλη εμπειρία στο να φτιάχνω μικρές ιστορίες με νόημα και ουσία. Όταν γεννήθηκε ο κόρη μας, είχα την ευκαιρία να διαβάσω ξανά αυτές στις ιστορίες, να τις δω στην πράξη έχοντας ένα μικρό παιδί στο σπίτι και κατάλαβα ότι μπορούσαν να σταθούν εκεί έξω. Κάπως έτσι έκανα το όνειρό μου καθημερινότητα.

Τα ερεθίσματα που δέχομαι καθημερινά είναι τεράστια πηγή έμπνευσης, αρκεί να έχεις ανοιχτό μυαλό. Εμπνέομαι από μια λέξη, μια ζωγραφιά, μια ταινία, ένα βιβλίο, από τα μικρά παιδιά και τις δασκάλες που συναντώ. Κάνω πολλές παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και αυτό μου δίνει πολύ υλικό. Δεν μπορεί να δημιουργήσει κανείς απομονωμένος από το περιβάλλον, οπότε και εγώ προσπαθώ να μαζεύω εμπειρίες.

Αν και σπούδασα εικονογράφηση σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του είδους στην Ν. Υόρκη δεν χρησιμοποίησα αυτή την δεξιότητα μέχρι που ασχολήθηκα με τα παιδικά βιβλία. Οπότε το να βρω τα εργαλεία και το προσωπικό μου στυλ έχει υπάρξει η μεγαλύτερη πρόκλησή μου. Είναι κάτι που δουλεύω συνεχώς και μου παίρνει πολύ χρόνο, ώστε κάθε βιβλίο ή σειρά να έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα που να διηγείται την ιστορία καλύτερα.

Σήμερα είναι η πρώτη φορά μετά από 11 βιβλία, τα 10 από τις εκδόσεις Διόπτρα, που μπορώ να ασχολούμαι αποκλειστικά με τα βιβλία και τους επόμενους μήνες θα μπορώ να ανακοινώσω πολλά και όμορφα πράγματα που σχεδιάζω. Μετά από ένα χρόνο περίπου ανάμεσα στα μελισσάκια έχω σαλπάρει για νέες περιπέτειες. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πλέον ζω ανάμεσα σε παραμυθένιους ήρωες και ιστορίες, όπου όλα είναι πιθανά και η καθημερινότητα είναι πιο δημιουργική και παραμυθένια από ποτέ. Είμαι πραγματικά ευγνώμων γι’ αυτό».

Πηγή: theathinai.com

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail