fbpx
Navigation Menu+

Γ.Ε.Τ.Ι. Γιατί Είμαστε «Τέρατα» Ικανοτήτων

Posted on Δεκ 2, 2020

Eίναι συγκλονιστικό τι μπορεί να κάνει μια και μόνο λέξη.

Μια μαγική λέξη που όταν την προσθέσεις δίπλα σε αρνητικές φράσεις ή απογοητευμένες παιδικές φατσούλες, αλλάζει όλο το σκηνικό.

“Δεν μπορώ να τα καταφέρω”. ΑΚΟΜΗ

“Δεν μπορώ να τρέξω γρήγορα”. ΑΚΟΜΗ

“Δεν έχω πολλούς φίλους”. ΑΚΟΜΗ

Το Γέτι, αυτό το μαγικό τερατάκι της Μαρίνας Γιώτη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα, ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας για να μας θυμίσει ή άλλοτε να μας μάθει από την αρχή, τη δύναμη του “ακόμη”. Τη Μαρίνα Γιώτη, τη θαυμάζω όσο ελάχιστες γυναίκες. Με τα βιβλία της καταφέρνει να μιλήσει στην καρδιά των παιδιών μα και των γονιών. Η κουβέντα μαζί της έχει πάντα πολλά πράγματα να σου δώσει και κυρίως να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και κατ’επέκταση καλύτερο γονέα. Εγώ από το βράδυ που διάβασα το “Γέτι” στα παιδιά μου, συνειδητοποίησα πως το “ακόμη” είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη λέξη, η ανάγκη της οποίας εμφανίζεται μπροστά μου σε καθημερινή βάση.

Μαρίνα, το Γέτι σου, γέμισε όλη την οικογένεια με αισθήματα χαράς, μας έκανε να νιώσουμε δυνατοί και ικανοί για όλα όσα πιστεύαμε πως δεν μπορούμε να καταφέρουμε. Ποιο μήνυμα θες να περάσεις με το βιβλίο σου;

Θα ήθελα να περάσω το μήνυμα ότι κανείς δεν ξέρει τις πραγματικές μας δυνατότητες, ούτε εμείς οι ίδιοι. Το αν είμαστε καλοί ή όχι σε κάτι κρίνεται πάντα εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα έχει να κάνει κυρίως με τη δουλειά που βάζουμε και την επιμονή την οποία αντιμετωπίζουμε το κάθε τι που κάνουμε. Ό,τι λοιπόν δεν έχουμε καταφέρει, δεν το έχουμε καταφέρει… ακόμη.

Γιατί επέλεξες ένα «Γέτι»; Τι συμβολίζει αυτό το μυθικό τέρας;

Το Γέτι γεννήθηκε από το Αγγλικό «Yet» που σημαίνει «ακόμη». Φυσικά δεν το έβγαλα εντελώς από το μυαλό μου, καθώς το Γέτι υπάρχει και είναι ο γνωστός Χιονάνθρωπος των Ιμαλαίων, ένα μυθικό ζώο, το οποίο προέρχεται από τη λαογραφία του Θιβέτ. Κανείς δεν το έχει δει και οι σπάνιες “εμφανίσεις” του εξάπτουν τη φαντασία μας. Το δικό μου Γέτι δεν έχει και πολλές ομοιότητές με τον μύθο, πέρα του ότι δεν το βλέπει κανείς. Είναι ένας φανταστικός φίλος και εμφανίζεται εκεί που τον έχουμε ανάγκη, να μας δώσει μια μικρή ώθηση για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε.

Γ.Ε.Τ.Ι. Γιατί Είμαστε «Τέρατα» Ικανοτήτων. Εγώ κάπως έτσι το εξέλαβα… Αυτό πιστεύεις για τα παιδιά; Ότι όλα τα μπορούν;

Καταπληκτικό ακρωνύμιο και δεν το είχα σκεφτεί έτσι καθόλου, αλλά ναι! Όλα τα μπορούν αρκεί να συνεχίζουν να προσπαθούν και να μην σταματάνε μέχρι να τα καταφέρουν. Αυτό διαφέρει όμως από τον τρόπο που μεγάλωσε η δικιά μας γενιά, όπου μας έλεγαν ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, περιμέναμε να έρθουν όλα έτοιμα στο πιάτο μας και όταν στα 30 μας τελικά δεν είμασταν εκατομμυριούχοι, με την τέλεια δουλειά και τον κόσμο στα πόδια μας απογοητευόμασταν. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλοι μας είμαστε άνθρωποι σε εξέλιξη και αν μάθουμε να προκαλούμε συνεχώς τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μπορούμε να καταφέρουμε.

boom Μαρίνα Γιώτη Γιέτι

Τα παιδιά αυτή τη χρονιά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία σαν να ήταν ενήλικες. Και τα κατάφεραν. Ποιο μήνυμα θα ήθελες να τους στείλεις;

Θα ήθελα να ξέρουν ότι και αυτό θα περάσει. Καμιά καταστροφή, καμιά δυσκολία, δεν κράτησε για πάντα. Σύντομα θα ξημερώσει μια μέρα που όλα αυτά θα είναι παρελθόν και αυτή η μέρα τους ανήκει.

Ποιο συναίσθημα θες να πλημμυρίσει τις παιδικές καρδούλες διαβάζοντας το Γέτι;  Όλοι έχουμε το «γέτι μας»;

Ναι, βέβαια, αλλά είναι διαφορετικό για το καθένα. Για μένα είναι μπλε, χνουδωτό και τεράστιο για κάποιος άλλους είναι πράσινο, κίτρινο ή πολύχρωμο. Κάποια Γέτι είναι πολύ μικρά για να χωράνε στην τσέπη μας και κάποια φοράνε γυαλιά, καπέλο ή κασκόλ! Θέλω τα παιδιά να ξέρουν ότι η βοήθεια υπάρχει πάντα και βρίσκεται μέσα τους, στη δύναμη της ψυχής και του μυαλού τους.

boom Μαρίνα Γιώτη Γιέτι

Πότε χρειάστηκε να πεις το «ακόμη» στην κόρη σου; Πώς αντιδρά ένα παιδί όταν αισθάνεται πως δεν μπορεί, αλλά ο γονιός είναι δίπλα του για να του δείξει το δρόμο της δυνατότητας;

Πολλές φορές! Είμαι σε ετοιμότητα και όποτε την ακούω να λέει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, λέω «Ακόμη» και εκείνη πια χαμογελάει. Τώρα το λέει η ίδια και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Γιώτη – Γέτι. Ακούω παρόμοιους ήχους. Είσαι κι εσύ μια γυναίκα που όλα τα μπορεί;

Όχι όλα, πλέον υπάρχουν πράγματα τα οποία απλά δεν με ενδιαφέρει να κάνω, αλλά προσπαθώ να καταφέρω όλα όσα βάλω στο μυαλό μου. Βάζω στόχους και φτιάχνω πλάνο για το πώς θα τους υλοποιήσω και το προσαρμόζω ανάλογα. Στην πορεία, ξέρεις, ανακάλυψα και εγώ τα πραγματικά μου ταλέντα. Ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα με βοήθησε να φτάσω εδώ, όμως όταν ξεκίνησα δεν είχα ιδέα αν μπορούσα να τα καταφέρω. Έχω δουλέψει πολύ και έχω περάσει πολλές ώρες να μαθαίνω και να εξελίσσω αυτό που κάνω. Άλλαξα, προσαρμόστηκα, έμαθα και ξαναπροσπάθησα.

Έχεις δικά σου «ακόμη»;

Συνεχώς. Θεωρώ ότι όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε, αλλάζουμε, εξελισσόμαστε. Αυτό είναι για εμένα το νόημα, οπότε τα «ακόμη» αν έχεις όρεξη να ζήσεις, δεν τελειώνουν ποτέ. Μπορεί να είναι να καταφέρεις κάτι στη δουλειά σου, ένα ταξίδι, μια άλλη γλώσσα, κάτι που πάντα ήθελες να κάνεις, αλλά δεν είχες καταφέρει… ακόμη!

Πηγή: Boommag.gr

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail