fbpx
Navigation Menu+

Το βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη είναι αυτό που ξαφνιάζει.

Posted on Ιούλ 6, 2020

Από τον εκπαιδευτικό Απόστολο Πάππο:

Αυτό που μέσα μου ψάχνει κοιτάσματα
αυτό που μέσα μου χτίζει κελιά
αυτό που γλιστρά σαν φίδι και χάνεται
αυτό που κλέβει απ’ τους θεούς τη φωτιά.
Αυτό που αφήνεται σαν φύλλο στον άνεμο
αυτό που βουλιάζει βαρύ σαν οργή
αυτό που δροσίζεται απ’ την αύρα του σύμπαντος
που κοιμάται σαν γέρος και ξυπνάει σαν παιδί.
Αυτό που ματώνει τη μύτη του παίζοντας
αυτό που σαν σκόνη αιωρείται στο φως
αυτό που διαλέγει τις μέρες που θα ‘ρθουνε
που την ίδια ώρα είναι φίλος κι εχθρός.
Αυτό που γεννήθηκε πριν χρόνια αμνημόνευτα
αυτό που σκιάζει του νου τις αυλές
αυτό που γίνεται στάχυα την άνοιξη
και το χειμώνα άδειες χελιδονοφωλιές.
Αυτό που μιλά και μιλιά δεν ακούγεται
αυτό που σωπαίνει και μου παίρνει τ’ αυτιά
αυτό που γλυκά το ταΐζω παινέματα
που τα βάζει στη γλώσσα του και τα φτύνει μετά.
Αυτό που με ξέρει σαν κάλπικο νόμισμα
αυτό που δεν ξέρω να περιγράψω σωστά
αυτό που δεν ξέρεις εσύ που μ’ αγάπησες
αυτό μου ζητάει να τραγουδήσω ξανά.
(Διονύσης Σαββόπουλος-Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Αυτό)

Το βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη είναι αυτό που που ξαφνιάζει.

Χειμώνας. Μελισσούπολη. Τα μελισσάκια βλέπουν τα αποθέματα να λιγοστεύουν σύντομα φέτος. Το κρύο είναι πολύ. Αρχίζουν να απελπίζονται, ειδικά ο Μίλτος κι η Μελίνα. Μα ξαφνικά… τι είναι αυτό το λαμπερό φως που θαμπώνει τα πάντα; Δεν το έχουν ξαναδεί. Ένα γιγάντιο Κάτι τους τρελαίνει το μυαλό. Το φοβούνται. Σκέφτονται πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση. Ένα παράξενο ζυμάρι, κλείνει το καπάκι και εξαφανίζεται. «Τι ήταν αυτό;», «Τι θέλει από εμάς;», «Λέτε να ξανάρθει;», «Θέλει να μας καταστρέψει», «Θέλει να μας βοηθήσει», «Θέλει να μας μάθει». Οι απόψεις άπειρες.

Οι μέρες περνούσαν. Ο φόβος για το Κάτι μεγάλωνε. Όλοι είχαν μια άποψη, δίχως να ακούνε εκείνες των άλλων. Άρχισαν να διαφωνούν έντονα. Χωρίστηκαν σε ομάδες. Οι Κάτι-ΤΙ, οι Κάτι-ΖΕΙ, οι Κάτι-ΜΗ. Ο απόλυτος διχασμός.

Όμως… “Γιατί τσακώνεστε, αφού κανείς μας δεν έχει απαντήσεις, πώς ξέρετε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο;” Η Μελίνα ταρακούνησε το διχασμένο μελίσσι. Θέτοντας τη λογική οδηγό, η Μελίνα πλησίασε το παράξενο Κάτι και το ζυμάρι του και διέλυσε το μυστήριο…

Το μυστήριο και η αναστάτωση που προκαλεί αυτό που δεν γνωρίζεις, φόβος για το άγνωστο, οι διαφορετικές προσεγγίσεις των μελών μιας κοινωνίας προς αυτό, οι διχασμοί, οι έριδες, η σύγκρουση, η απουσία λογικής και εκείνοι που την επαναφέρουν στο κέντρο της ζωής για να εξηγήσουν όσα συμβαίνουν, να ησυχάσουν τα άλογα πάθη και να οδηγήσουν σε λύση το μελίσσι και κάθε κοινωνία. Παράλληλα, στον πυρήνα του βιβλίου βλέπουμε την σύγκρουση των απόψεων, την απουσία διαλόγου και που αυτή οδηγεί, τον σεβασμό στις απόψεις των άλλων και τον συγκερασμό κάποιων εξ’ αυτών.

Καλά κι ωραία όλα αυτά. Εκείνο όμως που κάνει το βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη γοητευτικό είναι τα ερωτήματα που θέτει η Μελίνα για να πλησιάσει την αλήθεια και να εξηγήσει το μυστήριο που τρομοκρατεί το μελίσσι. Αυτά τα ερωτήματα εκλογίκευσης λειτουργούν όπως η μαιευτική μέθοδος διατύπωσης ερωτήσεων του Σωκράτη, καθώς αποσύρουν και αποδυναμώνουν το παράλογο που διαλύει κάθε συγκροτημένη σκέψη και συλλέγουν το καλύτερο δυνατό από τις δεξαμενές λογικής κρίσης συνθέτοντας ψηφίδα ψηφίδα την καλύτερη δυνατή ενέργεια. Αυτή η επιλογή της συγγραφέα κάνει το βιβλίο ξεχωριστό και το αναβαθμίζει στα μάτια μας καθώς δείχνει στα παιδιά-αναγνώστες έναν όμορφο, ιδιαίτερο δρόμο συμπεριφοράς και αντιμετώπισης άλλων απόψεων, κινδύνων, φόβων, φοβικών συνδρόμων κτλ.

Η εικονογράφηση πολύχρωμη και αρκούντως ρεαλιστική.

Στο τέλος θα βρείτε παράρτημα με σημαντικό πληροφοριακό υλικό για τις μέλισσες, τις συνήθειες και την οργάνωση των κοινωνιών τους.

Βιβλίο γνώσεων για παιδιά 4-7 ετών περίπου.

Πηγή: elniplex.com

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail