fbpx
Navigation Menu+

Συνέντευξη στο Elniplex

Posted on Δεκ 26, 2022

Ως παιδί ποια ήταν η σχέση σας με το βιβλίο;

Τα αγαπούσα και τα αγαπώ ακόμη, ειδικά τα εικονογραφημένα.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε καθοριστικά να ασχοληθείτε με τη συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών βιβλίων;

Έχω σπουδάσει εικονογράφηση και οπτική επικοινωνία σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του είδους στη Ν. Υόρκη και τα παιδικά βιβλία ήταν πάντα από τα αγαπημένα μου projects. Πάντα θαύμαζα τους συγγραφείς και τους εικονογράφους. Οπότε η ερώτηση είναι μάλλον γιατί άργησα τόσο να ασχοληθώ! Όμως ό,τι έκανα μέχρι τότε με βοήθησε να γίνω καλύτερη συγγραφέας και εικονογράφος. Τίποτα δεν πήγε χαμένο και δεν μετανιώνω για το μονοπάτι που με οδήγησε εδώ.

Οι σπουδές σας είχαν σημαδέψει από νωρίς την εικονογράφηση και την οπτική επικοινωνία. Πήγατε να σπουδάσετε έχοντας αποφασίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσετε;

Ζωγραφίζω όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, αλλά παράλληλα είχα ένα πολύ αναλυτικό μυαλό. Το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου μου συνεργάζονταν από το σχολείο ακόμη πολύ καλά και αυτό μου έδινε πάντα πολλές επιλογές. Γι’ αυτό σπούδασα Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University στην Ουάσιγκτον με σκοπό να ακολουθήσω μια καριέρα στη διαφήμιση, όπου θα μπορούσα να συνδυάσω τη δημιουργική μου φύση με την αναλυτική σκέψη. Τότε δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι και τα βιβλία θα μπορούσαν να είναι ένας εξίσου καλός συνδυασμός, όπου το αριστερό μου ημισφαίριο είναι ο συγγραφέας και το δεξί ο εικονογράφος… ή μήπως το ανάποδο; Ποιος ξέρει!

Από τη Στιγμούλα του 2014 Στα Παραμύθια…. Αλλιώς! Κοκκινοσκουφίτσα, Κοντορεβιθούλης… ανάποδα! Τι σας πήγε σε αυτές τις χιλιοειπωμένες, κλασικές, πολυαγαπημένες ιστορίες;

Ήθελα να ανατρέψω ιστορίες τις οποίες τα παιδιά γνώριζαν πολύ καλά και τα κλασικά παραμύθια ενδείκνυνται γι’ αυτό. Ο σκοπός της σειράς βιβλίων «παραμύθια αλλιώς» είναι να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ψάξουν τις ιστορίες και να ανακαλύψουν μόνα τους τι είναι αλήθεια και τι ψέματα με στόχο να ακονίσουν την κριτική τους σκέψη.

Είναι υπέροχο να βλέπεις πώς φωτίζεται το πρόσωπό τους όταν ανακαλύπτουν ότι ο λύκος μπορεί να μην είναι κακός ή η Σταχτοπούτα να μην παντρεύτηκε τον πρίγκιπα!

Πώς ένα κλασικό ή όχι και τόσο παραμύθι μπορεί να γίνει ένα ευφάνταστο επιτραπέζιο παιχνίδι φτάνοντας ακόμα και σε βραβεία;

Είμαι πολύ χαρούμενη που το επιτραπέζιο «παραμύθια αλλιώς» από την Giochi Preziosi, βασισμένο στην ομώνυμη σειρά βιβλίων από τις εκδόσεις Διόπτρα, κέρδισε το Χρυσό βραβείο ως καλύτερο επιτραπέζιο παιχνίδι και το Χρυσό ως καλύτερο εκπαιδευτικό παιχνίδι στα Toys Awards 2022.

Στα 4 βιβλία της σειράς υπάρχει ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, ο Φάνης ο Μπούφος, που ψάχνει τις ιστορίες και ανακαλύπτει ότι τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα ξέραμε. Στο επιτραπέζιο τα παιδιά παίρνουν τον ρόλο του ρεπόρτερ και λύνουν μια σειρά από μυστήρια στο Δάσος των Παραμυθιών με πολλές ανατροπές. Όπως στα βιβλία έτσι και στο παιχνίδι, τα παιδιά χρησιμοποιούν την κρίση τους και τη φαντασία τους για να ανακαλύψουν τη δική τους αλήθεια και να την εξιστορήσουν στο τέλος του παιχνιδιού ως καλοί ρεπόρτερ. Κάθε μυστήριο έχει πολλές λύσεις και με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά εξασκούν την κριτική τους σκέψη διασκεδάζοντας. Μου αρέσει αυτή η σύνδεση των βιβλίων με τα παιχνίδια, από τη θεωρία στην πράξη, και τις δυνατότητες που δίνει αυτός ο συνδυασμός.

Ποια είναι η σχέση σας με τις μέλισσες;

Φιλική! Δεν ήξερα πολλά πριν ξεκινήσω να γράφω τη σειρά «Μελισσάκια στα Θρανία», αλλά όσο διάβαζα ανακάλυπτα πόσο πραγματικά ξεχωριστοί οργανισμοί είναι. Τα βιβλία «Δώσε Λύση στο Μελίσσι» και «Τι Κάτι τι» καταπιάνονται με θέματα αγωγής του πολίτη, και η κοινωνία των μελισσών είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα από το οποίο μπορούμε να μάθουμε πολλά.

Τα βιβλία Μια στιγμή και Μια αγκαλιά προκύπτουν ως έμπνευση από τη δική σας οικογένεια ή θέλατε πάντα να μιλήσετε σε όλους για αυτές τις αρχετυπικές σχέσεις, μητέρας-γιου, κοριτσιού-πατέρα, μητέρας-κόρης;

Το «Μια καρδιά» που ήταν το πρώτο βιβλίο της σειράς βασίστηκε σε ένα γράμμα που είχα γράψει στη κόρη μου όταν ήταν περίπου δυο ετών. Η σειρά αγαπήθηκε από χιλιάδες μαμάδες και κόρες, μεταφράστηκε σε δυο γλώσσες και έφτασε το Νο1 στο Amazon στην κατηγορία του.

Από τα εκατοντάδες μηνύματα που έχω πάρει αυτά τα χρόνια, αλλά και τη συγκίνηση που βλέπω κάθε φορά που κάποιος διαβάζει ένα από αυτά τα τρία βιβλία, συνειδητοποίησα πόσο οικουμενικά είναι τα συναισθήματα που νιώθουμε εμείς οι γονείς για τα παιδιά μας και συχνά τα παιδιά για τους γονείς τους. Πιο πριν δεν το είχα φανταστεί.

Με το Γέτι και Το Φλαφ της ευτυχίας περάσετε σε μια νέα, νομίζω, συγγραφική περίοδο. Φύγατε από τις ιστορίες κλασικής δομής και περιεχομένου και διαβήκατε προς δύο μονοπάτια, θα έλεγα, αυτοβελτίωσης, πολύ σημαντικά για παιδιά και μεγάλους. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Γέτι. Πώς γεννήθηκε και τι σημαίνει το Yet/ακόμα για εσάς;

Το Γέτι φυσικά βγήκε από το αγγλικό yet που σημαίνει «ακόμη». Αυτή η μικρή, αλλά μαγική λεξούλα, αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αναπτύσσουμε τις ικανότητές μας, αντιμετωπίζουμε τις αποτυχίες και μαθαίνουμε να είμαστε ανθεκτικοί στις αλλαγές.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το IQ μας αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Μπορούμε δηλαδή να γίνουμε εξυπνότεροι και να δημιουργούμε συνάψεις απλά με το να προκαλούμε το μυαλό μας, να το γυμνάζουμε.

Η λέξη «ακόμη» είναι μια μαγική λέξη που βοηθά το μυαλό μας να δυναμώνει. «Δεν μπορώ να το κάνω… ακόμη», «Δεν έχω φίλους… ακόμη», «Δεν ξέρω την απάντηση… ακόμη!». Βλέπετε πώς αλλάζει τα πάντα;

Πώς αξιοποιούμε μια αποτυχία, μια κακή στιγμή ενός παιδιού προς όφελός του;

Είναι σημαντικό να πάψουμε να βλέπουμε την αποτυχία όχι ως απόδειξη έλλειψης ικανότητας των παιδιών µας, αλλά ως μια ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους.

Έτσι, όταν δεν καταφέρνουν κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά έξυπνα ή ικανά, αλλά ότι απλώς χρειάζονται περισσότερη δουλειά. Κάθε αποτυχία είναι μια πρόκληση που θα πρέπει να τα ενεργοποιεί και όχι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπονται. Κάθε φορά που δεν τα καταφέρνουμε είναι μια ευκαιρία να μάθουμε κάτι καινούριο και να προσπαθήσουμε ξανά.

Φλαφ. Ναι και Όχι. Ποια είναι τα δικά σας ισχυρά ΝΑ-Ι και ΟΧ-Ι;

Λέω ΝΑ-Ι στη ζωή, στην αγάπη, τη χαρά, την ευγνωμοσύνη, την αξιοκρατία, τη φιλία. Λέω ΟΧ-Ι στο μίσος, τη ζήλια, τα πισωγυρίσματα, στους τοξικούς ανθρώπους. Τα δικά μου Φλαφ είναι φωτεινά και τα μοιράζω απλόχερα.

Η ευγνωμοσύνη είναι θεμελιώδης στη ζωή των ανθρώπων; Προσωπικά, αισθάνεστε ευγνωμονούσα προς πρόσωπα ή καταστάσεις;

Η ευγνωμοσύνη συνδέεται άμεσα με την ευτυχία, γεγονός που σημαίνει ότι η καλλιέργειά της σε νεαρή́ ηλικία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ψυχική ανθεκτικότητα και να γίνουν πιο ευτυχισμένοι ενήλικες. Η εκπαίδευση στην αξία της ευγνωμοσύνης είναι εκπαίδευση αισιοδοξίας και μας βοηθά να νιώθουμε ευτυχισμένοι στο τώρα.

Προσωπικά νιώθω πολύ ευγνώμων στη ζωή μου και αυτό με έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες που αναπόφευκτα βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας. Έχω γίνει πιο ανθεκτική και αισιόδοξη από τότε που έβαλα την ευγνωμοσύνη στη ζωή μου.Κράτησα μια ερώτηση για την εικονογραφική σας πλευρά. Πώς εργάζεστε; Ποια διαδικασία ακολουθείτε για να εικονογραφήσετε ένα βιβλίο;

Όλα ξεκινάνε με το χέρι. Υπάρχει μια ιδιαίτερη σύνδεση του μυαλού μας με το χέρι μας και, κάνοντας ελευθέρα προσχέδια με μολύβι και χαρτί, με βοηθά να δημιουργώ πιο πρωτότυπα σχήματα και χαρακτήρες. Όμως όταν καταλήξω στους χαρακτήρες και στο στήσιμο κάθε σελίδας αρχίζω και σχεδιάζω απευθείας στο computer μου όπου μου δίνονται πολλές δυνατότητες να «παίξω» με τα στοιχεία της εικονογράφησής μου χωρίς να ξεκινώ κάθε φορά από την αρχή. Πλέον τα εργαλεία που έχουμε μας δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε στην οθόνη μας σαν να σχεδιάζουμε σε ένα κομμάτι χαρτί.

Πόσο εύκολο είναι στην Ελλάδα του σήμερα να αφήσεις το στίγμα σου;

Στη χώρα μας υπάρχουν εξαιρετικοί δημιουργοί που είναι μεγάλη έμπνευση, προηγμένα εργαλεία και μαθήματα για κάποιον που θέλει να μάθει και να προχωρήσει. Μπορεί να γίνει, αλλά θέλει πολλή δουλειά, επιμονή και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις.

Πρέπει να τη λαχταράς τη δουλειά σου για να αφήσεις το στίγμα σου.

Φέτος, τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη; Θα έρθει λέτε; Έχετε κάποια ευχή να μοιραστείτε με τους αναγνώστες σας;

Ο Αϊ-Βασίλης είναι στις καρδιές μας και όσο υπάρχει αγάπη θα συνεχίζει να μας επισκέπτεται. Εύχομαι αγάπη, υγεία και πολλά ταξίδια με υπέροχα βιβλία σε όλους.

Πηγή: Elniplex

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail