Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα
Σύνοψη: Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο. Η διάσημη ιστορία της Σταχτοπούτας, όπως την ξέρουµε, αλλά και η ιστορία… αλλιώς, ιδωµένη από µια άλλη οπτική γωνία.
Ήταν τελικά αυτός ο πρίγκιπας τόσο ιδανικός όσο φαινόταν; Σαν πολύ παραμύθι δεν φαίνεται το… παραμύθι; Ποια ήταν πραγματικά η καλή νεράιδα και τι σημαντικό ρόλο έπαιξε στην ιστορία; Υπάρχει ζωή μετά το «ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα»;
Μετά την περιπέτειά του στο δάσος με την «Σκουφοκοκκινίτσα», ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Φάνης ο Μπούφος έρχεται ξανά, αποφασισμένος να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του γνωστού παραμυθιού.
Ένα βιβλίο που μιλάει για τη κυνήγι του ανεκπλήρωτου, τη μαγεία της αγάπης και τη δύναμη της θέλησης. Ένα εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που μαθαίνει στα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση και να μην περιμένουν από τους άλλους μαγικές λύσεις, γιατί η μαγεία που χρειάζονται βρίσκεται μέσα τους.
Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά και δυο όψεις τα νομίσματα…
Για παιδιά ηλικίας: 4+
Είπαν για το βιβλίο:
«Η ευτυχία δεν είναι θέµα αποκτημάτων ή περιστάσεων· αυτά δεν μπορούν να µας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους. Και η Σταχτοπούτα της Ροζ Πολιτείας µε τα χαρούμενα όνειρα το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Σειρά σου τώρα να το ανακαλύψεις στη δική σου ζωή».
Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου, εκπαιδευτικός
————————————————————————————————————–
Λίγα λόγια για το βιβλίο από την ψυχολόγο Σοφία Αντύπα:
Aγαπητοί γονείς,
Η ιστορία της Σταχτοπούτας είναι ένα από τα πιο κλασικά παραµύθια της παγκόσµιας παιδικής λογοτεχνίας. Η καλή νεράιδα, που όλοι επιθυµούν να έχουν, µε το µαγικό ραβδί και ο πρίγκιπας µε το βασίλειο, που τελικά σώζει τη Σταχτοπούτα από τις δυσκολίες της ζωής, είναι το όνειρο κάθε κοριτσιού! Αυτός είναι ο λόγος που έχει και τόσο µεγάλη απήχηση στα κορίτσια τα µικρά αλλά και τα µεγάλα! Η φαντασίωση ότι θα λυθούν τα προβλήµατα µαγικά, χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρηθούµε, να προσπαθήσουµε ή να κοπιάσουµε, εκπληρώνει την επιθυµία πολλών ανθρώπων!
Στην πρώτη κλασική για όλους µας ιστορία, ο πατέρας της Σταχτοπούτας φεύγει και, στη συνέχεια, εµφανίζεται ένα άλλο αντρικό πρόσωπο –ο πρίγκιπας–, όπου ουσιαστικά παίρνει τη θέση του πατέρα και καταφέρνει µέσω της παντρειάς να αποµακρύνει τη Σταχτοπούτα από τη φυλακή του σπιτιού –τα βάσανα– και την κακιά µητριά, χαρίζοντας µια ζωή ονειρικά πλασµένη. Το παραµύθι διδάσκει κατά βάση στα µικρά κορίτσια πως ο µόνος δρόµος προς την ευτυχία είναι ο γάµος. Και για να επιτευχθεί αυτός ο πολυπόθητος γάµος χρειάζεται να είµαστε πολύ όµορφες και πολύ όµορφα ντυµένες… Έτσι, ένα κορίτσι µπορεί να ασχολείται υπερβολικά µε την εµφάνισή του, τον εαυτό του και την εικόνα του προς τα έξω –το σύνδροµο της πριγκίπισσας– και µεγαλώνοντας να µην αποκτήσει καλή αυτοπεποίθηση και να µη γίνει ποτέ ανεξάρτητο από τη γνώµη των άλλων.
Στη δεύτερη ιστορία, η συγγραφέας καταφέρνει –µε τη βοήθεια και πάλι του δαιµόνιου ρεπόρτερ Φάνη– να αποµυθοποιήσει την ιστορία της Σταχτοπούτας και να αποκαλύψει µια πιο αντικειµενική, βοηθητική και διδακτική πλευρά της ιστορίας• την πλευρά που πολλές µητέρες προσπαθούν και επιθυµούν να διδάξουν στα κορίτσια τους καθώς µεγαλώνουν. Και αυτή η πλευρά καταδεικνύει ότι στη ζωή και στις σχέσεις τα πράγµατα δεν γίνονται έτσι µαγικά και πως δεν ζουν πάντα αυτοί καλά κι εµείς καλύτερα… Η ευτυχία στη δεύτερη ιστορία δεν έρχεται µέσα από τον γάµο, αλλά αρχικά µέσω της ανεξαρτητοποίησης και της ενηλικίωσης της Σταχτοπούτας, όπου έχει δική της δουλειά και ζει πολύ χαρούµενη µακριά απο τον Πρίγκιπα και το βασίλειό του. Η πρωταγωνίστριά µας ανακαλύπτει ότι ο πρίγκιπας δεν ήταν ο άνθρωπος που νόµιζε αρχικά και πως η ζωή µαζί του δεν θα ήταν παραµυθένια αλλά, αντίθετα, θα ήταν δυστυχής. Καταφέρνει, λοιπόν, να σταθεί στα πόδια της και να τολµήσει να φτιάξει τη ζωή που η ίδια επιθυµεί. Το διδακτικό κοµµάτι της ιστορίας είναι πως για να ζήσουµε ευτυχισµένοι και πλήρεις στη ζωή µας χρειάζεται να βασιστούµε στις προσωπικές µας δυνάµεις και ικανότητες, και όχι να είµαστε δέσµιοι των άλλων. Πρώτα χρειάζεται να ανακαλύψουµε την ανεξαρτησία µας και να βρούµε την αυτοπεποίθησή µας, όπως τελικά κάνει η Σταχτοπούτα, και µετά να αναζητήσουµε τον σύντροφο και την οικογενειακή ζωή.
Το νόηµα βρίσκεται, άλλωστε, στα λόγια της Σταχτοπούτας…
«Η µαγεία υπάρχει, µας εµπνέει και βρίσκεται µέσα µας από τη στιγµή της γέννησής µας. Είναι η δύναµη της θέλησης που όλοι έχουµε, αλλά µεγαλώνει µόνο όταν πιστεύουµε στον εαυτό µας».