fbpx
Navigation Menu+

Τα Παραμύθια του Σαββάτου…

Posted on Απρ 18, 2016

Κι αν πάλι οι γνωστές αγαπημένες ιστορίες δεν έχουν το τέλος που όλοι ξέρουμε και αν τα πράγματα γίνονταν διαφορετικά ;

Η Σκουφοκοκκινίτσα, Μαρίνα Γιώτη, εκδ. Διόπτρα

Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας το ξέρουμε όλοι. Ένα κοριτσάκι με κατακόκκινα ρούχα και παπούτσια, μια μέρα παγαίνει να δει την  γιαγιά του και αποφασίζει να διασχίσει το δάσος παρά τις συμβουλές της μαμάς του. Εκεί όμως παραμονεύει ο κακός λύκος που την ξεγελά και φτάνει πρώτος στο σπίτι της γιαγιάς. Η ιστορία εξελίσσεται με τον γνωστό διάλογο ανάμεσα στους δύο « ήρωες » και στο τέλος εμφανίζεται ο κυνηγός που σύμφωνα με μια από τις εκδοχές  κυνηγάει τον λύκο κι εκείνος βάζει στα πόδια.

Κι ύστερα άραγε τι έγινε;  Και αν τα πράγματα εξελίχθησαν διαφορετικά από ότι ήδη γνωρίζουμε;  Και αν ψάξουμε λίγο παραπάνω στις λέξεις από το γνωστό παραμύθι, ίσως να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία. Το ίδιο έκανε και η Μαρίνα Γιώτη που δημιούργησε τον δαιμόνιο ρεπόρτερ Φάνη τον Μπούφο που ήθελε να ψάξει τούτα τα καμώματα …παραπέρα.

Ένα τέτοιο γεγονός, όπως η περιπέτεια της Κοκκινοσκουφίτσας ήταν φυσικό πως θα είχε απασχολήσει όλες τις εφημερίδες και τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης της …εποχής. Οι έρευνες του Φάνη ξεκινούν από την ανακάλυψη της θέσης του σπιτιού του κακού Λύκου. Κι εκεί αρχίζουν οι εκπλήξεις. Ο κακός λύκος έχει κι εκείνος …μάνα που ανησυχεί για το παιδί της και μαθαίνει πως ο Λύκος ήταν ένα « παιδί » που δεν το έπαιζαν στο σχολείο, κι ήταν ντροπαλό και …μόνο.

Στο σπίτι της Κοκκινοσκουφίτσας τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ. Η Κοκκινοσκουφίτσα  αποκαλύπτει στον πανέξυπνο Φάνη πως ο Λύκος δεν ήταν Κακός ποτέ και ..επιτέλους εξηγεί την πραγματική σειρά και εξέλιξη των γεγονότων. Μια σειρά παρεξηγήσεων και ατυχών συμβάντων  έφεραν το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε. Τα πράγματα  όμως συνέβησαν …πολύ διαφορετικά!

Ακόμα και η γιαγιά έχει να δώσει εξηγήσεις για την πραγματική …αλήθεια!

Κι εδώ όλα περιπλέκονται γιατί οι έρευνες του Φάνη αποκαλύπτουν και άλλα στοιχεία που κανένας πριν δεν τους είχε δώσει την απαιτούμενη σημασία. Ο κυνηγός τι ρόλο έπαιζε στ’ αλήθεια σε ένα τόπο που το κυνήγι ήταν παράνομο;

Και το συμπέρασμα όλων, πώς πολλές φορές κολλάμε στους άλλους ετικέτες που δεν ανταποκρίνονται  στην  πραγματικότητα και συχνά ότι δεν γνωρίζουμε… το φοβόμαστε !

Μια εκπληκτική ιστορία γεμάτη ανατροπές και …αλήθειες. Δύσκολο να ακουμπήσει κάποιος ένα τόσο γνωστό παραμύθι και να αλλάξει τόσο πολύ την …εξέλιξη της ιστορίας. Χρειάζεται τόλμη, ταλέντο και πολύ έξυπνες ιδέες. Η Μαρίνα  Γιώτη τα κατάφερε. Έφτιαξε μια νέα ιστορία πραγματικά απολαυστική και γεμάτη προβληματισμούς. Στην εποχή μας που πολλά στερεότυπα έχουν καταρρεύσει,  όλοι ζούμε  με την υποψία. Οι  εξελίξεις της σύγχρονης  ζωής σε παιδιά στα σχολεία   δημιουργούν καταστάσεις  εκφοβισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας και να που έρχεται η …Σκουφοκοκκίνιτσα και δίνει μια άλλη διάσταση …στα όσα νομίζουμε πως ξέρουμε.

Το βιβλίο πραγματικά είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς. Αλήθεια , πόσοι από μας κοιτάμε πέρα από τα γεγονότα; Πόσο ψάχνουμε την αιτία  των όσων δημιουργούν άσχημες καταστάσεις;  Για μια ακόμα φορά λοιπόν έρχονται τα …παραμύθια για να πουν όλη την αλήθεια.

Ευρηματικό, πανέξυπνο και απολαυστικό το νέο βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη. Μια πασίγνωστη περιπέτεια  με μια άλλη διάσταση. Αφορμή για προβληματισμό, για την κατάργηση στερεοτύπων, για περισσότερη σκέψη πέρα από την έτοιμη τροφή και αναθεώρηση πάγιων καταστάσεων. Μια δουλειά που δεν εξαντλείται μόνο στο κείμενο αλλά η ίδια η συγγραφέας  είναι και η εικονογράφος του.

Αναζητείστε το παντού και θα δείτε κι εσείς τα παραμύθια και τις « αλήθειες» …αλλιώς!

Περισσότερα: cretalive.gr

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail