fbpx
Navigation Menu+

«Στη ζωή υπάρχουν καλοί και κακοί λύκοι, ήρωες και μοχθηροί κυνηγοί»

Posted on Απρ 4, 2016

Συνέντυξη στον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Τη δική της, ανατρεπτική, εκδοχή δίνει στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, η  Μαρίνα Γιώτη, με το νέο της παιδικό βιβλίο με τίτλο: «Σκουφοκοκκινίτσα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, με μαγευτική εικονογράφηση από την ίδια τη συγγραφέα.

Η συγγραφέας στο πρώτο μέρος του βιβλίου παραθέτει την κλασσική εκδοχή του παραμυθιού και στο δεύτερο μέρος συνεχίζει την ιστορία πέρα από το «ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα». Εδώ ο λύκος είναι γλυκός και καλός, διάβαζε και έπαιζε παρέα με την Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος, ενώ ο κυνηγός είναι ο κακός της ιστορίας.

Η Μαρίνα Γιώτη μίλησε στην Artpress για τον ρατσισμό που υπάρχει σε πολλά κλασσικά παραμύθια, για τα στερεότυπα που περνάνε υπόγεια από γενιά σε γενιά, για τα αδικημένα ζώα των παραμυθιών, όπως είναι ο λύκος και η αλεπού και μας συμβουλεύει « να κοιτάμε πάντα πίσω από αυτό που φαίνεται και να βρίσκουμε την αλήθεια».

-Στο βιβλίο παραθέτετε δύο εκδοχές του διάσημου παραμυθιού. Τη γνωστή και κλασσική εκδοχή και την ανατρεπτική, την πραγματική ιστορία του λύκου,  που αποκαλύπτει ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, Φάνης ο Μπούφος. Εσείς ποια από τις δύο όψεις της ιστορίας ασπάζεστε;

Και οι δυο εκδοχές έχουν πράγματα να πουν και μηνύματα να περάσουν. Κάποιες φορές ο λύκος είναι ο κακός και κάποιες άλλες όχι. Στη ζωή υπάρχουν καλοί και κακοί λύκοι, έξυπνοι και ανόητοι μπούφοι, ήρωες και μοχθηροί κυνηγοί. Η ουσία είναι να ανακαλύψουμε μόνοι μας την αλήθεια και να μην καταπίνουμε χωρίς καμία αντίσταση την ιστορία που μας σερβίρεται.

-Γιατί γράψατε το παραμύθι αυτό;- Για να βελτιώσετε τις σχέσεις ανάμεσα στο λύκο και την κοκκινοσκουφίτσα; Για να αποδομήσετε προκαταλήψεις και ιδεολογικά στερεότυπα;

Σε πρώτο επίπεδο δεν με ενδιαφέρει η σχέση της Κοκκινοσκουφίτσας με τον Λύκο. Αυτό που ήθελα ήταν να μιλήσω στα παιδιά για τον ρατσισμό που υπάρχει σε πολλά κλασσικά παραμύθια. Αυτά τα στερεότυπα περνάνε υπόγεια και μεθοδικά από γενιά σε γενιά χωρίς να τα αμφισβητούμε καθόλου. Ήθελα λοιπόν να παροτρύνω τα παιδιά να ερευνήσουν την ιστορία και να  χρησιμοποιήσουν την κριτική τους σκέψη για να βρουν την αλήθεια. Με ενδιαφέρει να τους δείξω πως να ανακαλύπτουν την δική τους αλήθεια τώρα, αλλά και να γνωρίζουν πώς να το κάνουν όταν πια ενηλικιωθούν.

-Η Σκουφοκοκκινίτσα είναι το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας από την πλευρά του λύκου;

Όχι. Είναι το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας από την πλευρά του ερευνητή, που στην ιστορία μας είναι ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Φάνης, ο Μπούφος.

-Πώς ένα τέτοιο θέμα, όπως ο αρχετυπικός λύκος των παραμυθιών, αντέχει στο χρόνο;

Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας πραγματεύεται πολύ σημαντικά μηνύματα, επίκαιρα μέχρι και σήμερα, γι’ αυτό και αντέχει τόσο πολύ στο χρόνο. Όλοι οι γονείς θέλουμε να μάθουν τα παιδιά μας να είναι επιφυλακτικοί με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Στην «Σκουφοκοκκινίτσα» όμως δεν αναιρούμε την κλασσική ιστορία. Απλά την συνεχίζουμε, πάμε πέρα από το ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα και ψάχνουμε να δούμε τι πραγματικά έγινε, ανάμεσα στις γραμμές του παραμυθιού.

-Πιστεύετε ότι ο λύκος είναι το πιο αδικημένο ζώο των παραμυθιών;

Είναι πράγματι πολύ αδικημένος! Αλλά υπάρχουν και άλλοι αδικημένοι στα κλασσικά παραμύθια. Σκεφτείτε μόνο την πονηρή αλεπού. Όσον αφορά το… casting, οι παλιοί παραμυθάδες έπαιζαν εκ του ασφαλούς και χρησιμοποιούσαν τα στερεότυπα για να γλυτώσουν χρόνο και να περάσουν πιο γρήγορα στο πραγματικό μήνυμα της ιστορίας τους. Άλλωστε, δεν υπήρχε η κουλτούρα της αμφισβήτησης τότε. Τα παραμύθια αντανακλούν την εποχή τους. Σκεφτείτε μόνο τι στερεότυπα υπήρχαν στην κοινωνία το 1697 που γράφτηκε η Κοκκινοσκουφίτσα. Δεν ήταν όλα τόσο «πολιτικά ορθά».

-Τελικά ο λύκος είναι κακός ή καλός;

Ποιος ξέρει! Εξαρτάται ποιόν λύκο θα συναντήσετε. Κάθε ένας είναι διαφορετικός.

-Τι επιχειρεί να μας μάθει το παραμύθι σας αυτό; Τι νέο μήνυμα θέλει να προβάλλει στα παιδιά;

Όπως έγραψε και ο φίλος μου, Θανάσης Ευθυμιάδης για την «Σκουφοκοκκινίτσα» «Πίστευε και μη, ερεύνα». Επιχειρούμε να μάθουμε στα παιδιά να ερευνούν και να κρίνουν από μόνο τους τις πληροφορίες που τους δίνονται. Ευελπιστούμε να καλλιεργήσουμε σκεπτόμενα παιδιά και κατά συνέπεια σκεπτόμενους ενήλικες.

-Ποια είναι η συμβουλή που δίνει ο Φάνης;

Η συμβουλή του Φάνη είναι να κοιτάμε πάντα πίσω από αυτό που φαίνεται και να βρίσκουμε την αλήθεια. Και η αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι, πάντα απελευθερώνει.

Το βιβλίο:

Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο. Η διάσημη ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, όπως την ξέρουμε, αλλά και η ιστορία… αλλιώς, ιδωμένη από μια άλλη οπτική γωνία. Τι πραγματικά έγινε στο δάσος; Ποιος ήταν τελικά αυτός ο Κυνηγός και πώς βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή εκεί για να σώσει την Κοκκινοσκουφίτσα; Ήταν ο Κακός ο Λύκος τόσο κακός όσο νομίζουμε; Τι γύρευε η μικρή Κοκκινοσκουφίτσα μόνη της στο δάσος; Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, Φάνης ο Μπούφος, είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του γνωστού παραμυθιού. Ένα βιβλίο που μιλάει για τον ρατσισμό στα κλασικά παραμύθια, τον σχολικό εκφοβισμό και τη φιλία. Ένα εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

Πηγή: ArtPress

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail