fbpx
Navigation Menu+

Η Μαρίνα Γιώτη στο eimaimama.gr.

Posted on Μαΐ 27, 2016

Τα κλασσικά παραμύθια πάντα με φόβιζαν καθώς θεωρούσα ότι η πλοκή τους δεν είναι πάντα συμβατή με την παιδική αθωότητα. Η Μαρίνα Γιώτη, μας έδωσε με την Σκουφοκοκκινίτσα της μια νέα οπτική του κλασσικού παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας δείχνοντας μας ότι υπάρχουν διαφορετικές πλευρές σε μια ιστορία.

Τι πραγματικά έγινε στο δάσος; Ποιος ήταν τελικά αυτός ο Κυνηγός και πώς βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή εκεί για να σώσει την Κοκκινοσκουφίτσα; Ήταν ο Κακός ο Λύκος τόσο κακός όσο νομίζουμε; Τι γύρευε η μικρή Κοκκινοσκουφίτσα μόνη της στο δάσος; Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, Φάνης ο Μπούφος, είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του γνωστού παραμυθιού.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας όπως την ξέρουμε από παιδιά. Και μετά έρχεται η Σκουφοκοκκινίτσα, που προσπαθεί να δει πέρα από την επιφάνεια των γεγονότων και να αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη στο δάσος. Διαβάζοντας την δεύτερη ιστορία αυτόματα προκύπτουν διάφορα ερωτήματα. Γιατί ο λύκος πρέπει να είναι πάντα κακός; Γιατί διδάσκουμε στα παιδιά μας στερεότυπα από τόσο μικρή ηλικία και πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίζουν τα πράγματα με κριτική σκέψη;
Το βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη είναι ένα βιβλίο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τους γονείς δίνοντας τους μια ευκαιρία να μιλήσουν στα παιδιά τους για την κριτική σκέψη. Τα παιδιά ακολουθώντας τον ήρωα ρεπόρτερ έχουν την δυνατότητα να εξερευνήσουν τα γεγονότα και να οδηγηθούν στην δική τους αλήθεια. Μαθαίνουν να μην παρασύρονται από το «φαίνεσθαι», να μην απορρίπτουν το διαφορετικό και να αξιολογούν τα δεδομένα κάθε φορά. Επίσης θίγονται έννοιες όπως ο ρατσισμός, ο κοινωνικός στιγματισμός και ο εκφοβισμός.
Πολύ φρέσκια και η εικονογράφηση που δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια και μας μεταφέρει σε έναν μαγικό κόσμο. Οι εικόνες είναι σαν να μας μιλάνε και μας μεταφέρουν τα συναισθήματα των ηρώων. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν και προτάσεις για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί εκπαιδευτικά και πιστεύω ότι θα φανούν πολύ χρήσιμες σε γονείς και σε εκπαιδευτικούς.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο. Η Μαρίνα Γιώτη αντιμετώπισε με σεβασμό την κλασσική ιστορία και την πήγε ένα βήμα πιο πέρα. Με αφορμή αυτό το βιβλίο μίλησε στο Είμαι Μαμά για το πώς εμπνεύστηκε την Σκουφοκοκκινίτσα και άλλα πολλά και άκρως ενδιαφέροντα.

Πως εμπνεύστηκες την μεταμόρφωση της κλασσικής ιστορίας τη Κοκκινοσκουφίτσας;

Μια φράση την κόρης μου πριν δυο χρόνια ήταν η αφορμή. Όταν είδε για πρώτη φορά μια αλεπού στο δρόμο: «Μαμά, μια πονηρή αλεπού» μου είπε και εγώ αμέσως αναρωτήθηκα, γιατί πονηρή; Είναι όλες οι αλεπούδες πονηρές ή οι λύκοι κακοί; Έτσι άρχισα να σκέφτομαι για τον ρατσισμό που υπάρχει στα κλασικά παραμύθια και πως αυτός περνάει υπόγεια και μεθοδικά από γενιά σε γενιά.

Τα κλασσικά παραμύθια προσωπικά με έχουν προβληματίσει ως μαμά; Ποια είναι η δική σου γνώμη;

Ναι και εμένα με έχουν προβληματίσει. Κάποια από αυτά, όπως η Κοκκινοκουφίτσα, ακόμα και σήμερα περνάνε σημαντικά μηνύματα και γι’ αυτό στο βιβλίο την έχουμε κρατήσει αυτούσια για τα μικρότερα παιδιά. Κάποια άλλα κλασικά παραμύθια όμως, όπως το «Χάνσελ και Γκρέτελ», τα έχει ξεπεράσει η εποχή. Έχουν αλλάξει τα ήθη, τα έθιμα και ο τρόπος διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας. Ποιός σημερινός γονιός θα σκεφτόταν να διηγηθεί στα παιδιά του μια ιστορία για παιδάκια που τα παρατάνε στο δάσος να πεθάνουν και μια μάγισσα που τα ταΐζει για να τα κάνει τροφαντά και να τα φάει! Όπως και να ‘χει, είτε είναι κλασικά είτε σύγχρονα παραμύθια, ο γονιός καλό είναι να τα διαβάζει πρώτος πριν τα δώσει στα παιδιά του. Επειδή κάτι είναι κλασικό ή απλά τυπωμένο από κάποιον εκδοτικό οίκο, δεν πάει να πει ότι είναι και καλό. Ο κάθε γονιός θα πρέπει να κρίνει μόνος του.

Πως μπλέκεται η συγγραφή με την εικονογράφηση κατά την διαδικασία της δημιουργίας;

Στα εικονογραφημένα παραμύθια, η εικόνα είναι εξίσου σημαντική με την ιστορία. Τα δυο πρέπει να συμπληρώνονται με αρμονία. Τα παιδιά χρησιμοποιούν την εικόνα για να εμβαθύνουν στο κείμενο. Αν η εικόνα περιέχει μία πληροφορία εντελώς διαφορετική από το κείμενο ή που έρχεται σε σύγκρουση με αυτό, το παιδί, στις μικρές τουλάχιστον ηλικίες, είναι πολύ εύκολο να αισθανθεί σύγχυση και να μπερδευτεί. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα, λοιπόν, να έχεις τον έλεγχο και των δυο εργαλείων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εικονογράφησης κόβεις, ράβεις και τελικά φτιάχνεις ένα πιο δυνατό, καλοδουλεμένο βιβλίο με συνοχή και καλύτερη δομή.

Η Σκουφοκοκκινίτσα μιλάει για τον ρατσισμό, τον σχολικό εκφοβισμό και την διαφορετικότητα. Πως πιστεύεις ότι θα πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για αυτές τις έννοιες και πως θα τα αντιμετωπίσουμε ως γονείς;

Με το να μιλάμε γι’ αυτές στα παιδιά μας, να ενημερωνόμαστε από ειδικούς και να αντιμετωπίζουμε τυχόν προβλήματα νωρίς. Ένα βιβλίο είναι μια καλή αφορμή για να ξεκινήσει μια όμορφη συζήτηση. Η επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι πολύ σημαντική.

Η κόρη σου είναι ο πιο αυστηρός κριτής;

Όχι, ο εαυτός μου είναι ο πιο αυστηρός μου κριτής. Η κόρη μου με αγαπάει πολύ και συχνά προσέχει να μην με πληγώσει. Εγώ πάλι δεν μου χαρίζομαι…

Ποιο είναι το αγαπημένο βιβλίο των παιδικών σου χρόνων;

Ειλικρινά δυσκολεύομαι να διαλέξω. Αγαπώ τα παραμύθια και συλλέγω παιδικά βιβλία από μικρή ηλικία. Για να μην αδικήσω κανέναν από τους συγχρόνους συγγραφείς, θα πω για τους μύθους του Αισώπου, τα βιβλία του Άντερσεν και τον «Μικρό Πρίγκιπα». Ο χρόνος μας με τα παιδιά μας είναι πολύτιμος και για αυτό μου αρέσει η ιστορία να έχει ένα δίδαγμα και να κάνει τα παιδιά να σκέφτονται.

Ποιο είναι το αγαπημένο βιβλίο της κόρης σου;

Θέλω να ελπίζω της μαμάς της!

Με ποια κριτήρια διαλέγεις παιδικά βιβλία και τι έχεις να συμβουλέψεις τους γονείς;

Ενημερώνομαι όσο μπορώ. Διαβάζω ανάλογα άρθρα στα sites για γονείς, μαθαίνω από τις άλλες μαμάδες και πάντα ρωτάω το βιβλιοπωλείο. Έχω αγαπημένους βιβλιοπώλες που εμπιστεύομαι, οι οποίοι ξέρουν τι θέλω, γνωρίζουν όλα τα βιβλία και μου προτείνουν τα καλύτερα.

Ποιο παιδικό βιβλίο θα ήθελες να είχες γράψει;

Τα βιβλία του Harry Potter. Μου αρέσει ότι η J.K. Rowling έχει φτιάξει έναν φανταστικό κόσμο με τόση λεπτομέρεια που θα μπορούσε πραγματικά να συνυπάρχει με τον δικό μας. Έχει καταπληκτική πλοκή και σε παρασύρει με την ανεπανάληπτη φαντασία της.

Ποιο βιβλίο διάβασες πρόσφατα και σε εντυπωσίασε και ποιος είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας;

Διαβάζω πολλά βιβλία και διαφορετικά είδη.  Μια πολύ αγαπημένη μου τριλογία είναι «Το Τριανταφυλλάκι» της Jennifer Donnelly. Δυνατοί χαρακτήρες, εξαιρετική γραφή.

Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνει ένας γονιός για να αγαπήσει το παιδί του τα βιβλία;

Να διαβάζει στο παιδί του, αλλά και να διαβάζει ο ίδιος. Να του δείξει ότι το διάβασμα είναι κάτι διασκεδαστικό και μέρος της καθημερινότητάς μας. Δεν είναι μια «δουλειά» που γίνεται αναγκαστικά. Δυστυχώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν βοηθά καθόλου σε αυτό.

 Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Να περιμένουμε κάποιο νέο βιβλίο;

Έχω πολλές ιδέες στο μυαλό μου, τις οποίες δουλεύω σχεδόν παράλληλα. Έχω ήδη γράψει τις επόμενες τρείς ιστορίες και αυτή τη στιγμή εικονογραφώ μια από αυτές. Ποια ιστορία θα προχωρήσουμε και πότε είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς συζήτησης με μια ομάδα εξαιρετικών ανθρώπων, τόσο στις εκδόσεις Διόπτρα, όσο και εκτός. Στόχος μας είναι κάθε βιβλίο που κυκλοφορούμε να τιμά την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι αναγνώστες και να μας κάνει πραγματικά υπερήφανους.

Τελικά ο λύκος είναι καλός ή κακός;

Ποιος ξέρει! Αυτό πρέπει να το αποφασίσει ο καθένας μόνος του. Να ερευνήσει, να αναλύσει τα στοιχεία και τελικά να κρίνει, αν αυτό που άκουσε είναι αλήθεια ή ψέματα.

 

Αγγελική Μποζίκη ζει στην Αθήνα και εργάζεται στο χώρο της πληροφορικής. Είναι η μαμά του Πέτρου και σύντροφος του Μιχάλη. Αγαπά τη λογοτεχνία και διαβάζει από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Μέσα από το eimaimama θα μοιράζεται μαζί μας τα βιβλία που ανακαλύπτει και αρέσουν στην ίδια και το μικρό Πέτρο φυσικά.

 

Πηγή: eimaimama.gr

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail