fbpx
Navigation Menu+

Το μελίσσι χαρακτηρίζει πολύ την κοινωνία μας

Posted on Ιούλ 18, 2020

Συνέντευξη της Μαρίνας Γιώτη στο Ράδιο Ένα και τον Ηλία Κουτσερή:

Έχοντας ως χαρακτήρες μελισσάκια, η συγγραφέας Μαρίνα Γιώτη, εισάγει στα βιβλία της για παιδιά, έννοιες που θα τους διαμορφώσουν τον χαρακτήρα και θα τους «εξοπλίσουν» ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες. Το νέο βιβλίο της δημοφιλούς συγγραφέα Μαρίνας Γιώτη με τίτλο «Κάτι τι» από τη σειρά «Τα μελισσάκια στα θρανία» βρίσκεται ήδη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και η ίδια μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή για τη βοήθεια που δίνει το βιβλίο και οι χαρακτήρες τους σε γονείς και δασκάλους, προκειμένου να ξεκινήσουν συζητήσεις ουσιαστικές με τα παιδιά τους.

Έχετε κερδίσει ένα μεγάλο κομμάτι αναγνωστών στην περιοχή μας…

Αυτό είναι μια αλήθεια και χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί είναι μεγάλη δύναμη για μας τους συγγραφείς η αγάπη των αναγνωστών, καθώς από κει δυναμώνουμε και γινόμαστε και πιο δημιουργικοί και κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήρθαμε και πιο κοντά, παρόλο που δεν κάναμε παρουσιάσεις. Εγώ προσωπικά έκανα 50-60 παρουσιάσεις το χρόνο και σε σχολεία και σ’ όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όμως και στη διάρκεια της καραντίνας φροντίσαμε να είμαστε κοντά στους αναγνώστες μας προσφέροντας λύσεις κι επιλογές για τα παιδιά, να μπορέσουμε να σκεφτούμε και τους γονείς που ήταν κλεισμένοι στο σπίτι με τα παιδιά και να τους δώσουμε δημιουργικές επιλογές για να «ανοίξει το μυαλό μας» και να ταξιδέψει ακόμη κι αν ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας.

Ήταν μία δύσκολη περίοδο για όλους μας, όμως εσάς πως σας επηρέασε σε ότι αφορά και τη δράση αυτή που μας μεταφέρατε αλλά και τη συγγραφή;

Όχι, πιστεύω ότι για τους περισσότερους συγγραφείς ήταν δύσκολο να γράψουμε μέσα στην καραντίνα, γιατί ήταν πάρα πολύ έντονο αυτό που ζούσαμε και προσπαθούσαμε να προσαρμοστούμε σε τόσα άλλα πράγματα. Βέβαια, εμείς είμαστε και δύο συγγραφείς στο σπίτι και κάναμε πολλά άλλα πράγματα.
Ήταν πολλή δημιουργική στιγμή για μας, είχαμε βέβαια και την τύχη να έχουμε μία κόρη 11 χρονών, οπότε δεν ήταν δύσκολο μέσα στο σπίτι να τη χειριστούμε. Είναι πολύ δύσκολο όταν έχεις μικρά παιδιά και πρέπει να τα απασχολείς όλη την ώρα, αλλά εμείς κάναμε live αναγνώσεις, είχαμε κλειστές ομάδες αναγνωστών, το κοινό μας που θέλει να μαθαίνει τα νέα μας, οπότε ανέβαζα υλικό για τα παιδιά, δουλέψαμε άλλα πράγματα και ουσιαστικά τα βιβλία που βγήκαν τον Μάιο, τελειώσαμε την επιμέλεια με τις εκδόσεις Διόπτρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Οπότε δεν μπορώ να πω ότι δεν κάναμε πράγματα, απλά δεν γράψαμε.

Πάντως βλέπουμε τελικά , ότι οι κρίσεις γεννούν ιδέες… Σε τι αναφέρονται τα τελευταία βιβλία σας;

Εντελώς τυχαία, γιατί το βιβλίο βγήκε στις 27 Μαΐου το «Κάτι τι», που είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Τα μελισσάκια στα θρανία» είναι πάρα πολύ επίκαιρο. «Τα μελισσάκια στα θρανία» είναι μια σειρά βιβλίων αγωγής του πολίτη. Το πρώτο βιβλίο «Δώσε λύση στο μελίσσι» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο και μιλά για τις εκλογές, πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχουμε, για την αξιοκρατία και το δεύτερο βιβλίο μιλά για το άγνωστο, αυτό το άγνωστο κάτι που έρχεται ξαφνικά στην κυψέλη και κανείς δεν ξέρει τι είναι και αλλάζει τα πάντα και πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε και τις απόψεις των άλλων για να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, πως αντιμετωπίζουμε αυτό το άγνωστο και το φόβο αυτού που δεν ξέρουμε, τη σχέση επιστήμης και της πίστης. Αυτά τα θέματα αγγίζει το βιβλίο που είναι σημαντικά για παιδιά, για να φτιάξουμε ενεργούς πολίτες του αύριο.

Τέτοια βιβλία δίνουν στους γονείς μια διέξοδο για να μιλήσουν για σημαντικά θέματα, που πολλές φορές ίσως, δεν έχουν τον τρόπο ή τις γνώσεις για να τα πουν στα παιδιά τους…

Σίγουρα τα βιβλία λειτουργούν ως μία έναρξη για να ανοίξουμε μια συζήτηση και να πούμε πολλά πράγματα. Εμείς ειδικά οι γονείς, κάνουμε περισσότερες ερωτήσεις παρά δίνουμε απαντήσεις κι αυτό είναι πλέον το σκεπτικό, για να μπορέσουν τα παιδιά να δίνουν και τις δικές τους απαντήσεις και να μας πηγαίνει σε άλλα μονοπάτια. Η Αγωγή του Πολίτη ξεκινούσε στη χώρα μας στο Γυμνάσιο, αλλά πλέον τα παιδιά έχουν προχωρήσει πάρα πολύ, παίρνουν πάρα πολλά ερεθίσματα και έχουν ήδη διαμορφώσει απόψεις σε ένα βαθμό σ’ εκείνη την ηλικία. Έτσι θεωρήσαμε ότι κάποια πολύ βασικά πράγματα, κάποιες πολύ βασικές αξίες μπορούμε να τις συζητήσουμε με απλό λόγο, μέσα σε ένα μελίσσι και με χαρακτήρες που μπορεί να είναι πολύ κοντά στον τρόπο σκέψεις των παιδιών κι ας είναι 5, 6 ή 7 ετών και να μπορέσουμε να τους μάθουμε κάποια πράγματα που είναι πιο δεκτικά για να τα υιοθετήσουν.

Στο τέλος του βιβλίου προσφέρετε και κάποιες δραστηριότητες στα παιδιά…

Οι δραστηριότητες είναι εξτρά. Όποιος θέλει μπορεί να μπει στο site μου στο marinagioti.gr και να τις κατεβάσει. Υπάρχουν δραστηριότητες για τους γονείς στο σπίτι, υπάρχουν και για εκπαιδευτικούς πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν μέσα στην τάξη. Το βιβλίο έχει πολλές πληροφορίες για τις μέλισσες και φιλοδοξώ όταν τελειώσει η σειρά αυτή των βιβλίων να υπάρχει μία εγκυκλοπαίδεια με πολλά στοιχεία για τις μέλισσες, που μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά σ’ αυτές τις ηλικίες. Ένα παράδειγμα είναι πως επικοινωνούν οι μέλισσες μεταξύ τους. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι αυτός ο ήχος που ακούγεται, που δεν είναι. Αυτό είναι τα φτερά τους που χτυπάνε. Οι μέλισσες επικοινωνούν χορεύοντας. Είναι πολλά πράγματα και μικρά αλλά είναι πολύ ενδιαφέροντα και για μας τους μεγάλους και για τους εκπαιδευτικούς.

Άρα μπορούμε να βρούμε το «Κάτι τι» στα βιβλιοπωλεία…

Ναι και το «Κάτι τι» και το «Δώσε λύση στο μελίσσι» από τις εκδόσεις Διόπτρα, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα βρουν στα βιβλιοπωλεία που συνεργάζονται με τον εκδοτικό οίκο ή να το παραγγείλουν ηλεκτρονικά. Είμαι πολύ χαρούμενη που το έχουν αγκαλιάσει πολλοί γονείς, δάσκαλοι και παιδιά κι έχουν αγαπηθεί πολύ οι χαρακτήρες, γιατί χαρακτηρίζουν πάρα πολύ την κοινωνία μας, γιατί υπάρχει η βασίλισσα, ο κηφήνας, ο φρουρός κτλ.

Πηγή: Magnesianews.gr

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail