fbpx
Navigation Menu+

Κριτική Βιβλίου από το Kidscloud.gr

Posted on Ιούν 7, 2016

Σκουφοκοκκινίτσα. Ή αλλιώς… “Είμαστε σίγουροι ότι τα πράγματα είναι πάντα όπως φαίνονται;”.

Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, όπως την έχουν μάθει αυτοί που μας την έμαθαν όταν ήμασταν παιδιά.
Ο κακός λύκος που τρώει την Κοκκινοσκουφίτσα και τη γιαγιά της και ο περαστικός κυνηγός φτάνει πάνω στην ώρα, σκοτώνει το λύκο και σώζει γιαγιά και εγγονή. Και πώς όμως είμαστε τόσο σίγουροι ότι έγιναν έτσι τα γεγονότα; Κανείς μας δεν είχε αμφισβητήσει την ιστορία.

Ευτυχώς όμως, κυρίες και κύριοι, υπάρχει ο Φάνης ο Μπούφος, δαιμόνιος ρεπόρτερ της εφημερίδας “Τα νέα του δάσους” που δεν επαναπαύεται και ερευνά τα γεγονότα. Ο Φάνης, που λέτε, αναζητώντας την αλήθεια, συναντά τη μητέρα του λύκου και στη συνέχεια την Κοκκινοσκουφίτσα και ανακαλύπτει ότι ο καημένος ο λύκος, δεν είναι ο κακός της ιστορίας και όχι μόνο είναι τρομερά παρεξηγημένος, αλλά και φοβερά αδικημένος. Η προκατάληψη με την οποία αντιμετωπίζουμε πράγματα, καταστάσεις και ανθρώπους τις περισσότερες φορές είναι καταστροφική.Πέρα από το κοινό μήνυμα που έχουν οι δύο ιστορίες, της Κοκκινοσκουφίτσας και της Σκουφοκοκκινίτσας, που είναι ότι τα μικρά παιδιά χρειάζεται να ακούν τους γονείς τους αλλά και να μην μιλούν σε ξένους και να μην παρασύρονται από αυτούς, το βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη περνά μηνύματα και έννοιες πολύ σημαντικές που ειδικά στην εποχή που ζούμε έχουμε ανάγκη να μάθουμε στα παιδιά.

Ο στιγματισμός, ο ρατσισμός, η κοινωνική απομόνωση, η κοινωνική πίεση φέρνουν δυστυχία και γι’αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στους χαρακτηρισμούς μας και στα συμπεράσματα που βγάζουμε για τους άλλους.
Δεν πρέπει να γινόμαστε άδικοι και να μην ακούμε τις όποιες αναξιόπιστες ιστορίες, οι οποίες κυκλοφορούν πιο γρήγορα όταν προκαλούν φόβο. Και ως γνωστόν, όταν κάτι είναι άγνωστο ή θολό, μπορεί να προκαλέσει φόβο.

Η Σκουφοκοκκινίτσα είναι ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο και για μένα είναι υπέροχα εκπαιδευτικό και για τους μικρούς και για τους μεγάλους. Στην εισαγωγή του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα, η ψυχολόγος Σοφία Αντύπα προλογίζει την ιστορία και δίνει εκπληκτικά το στίγμα και το διδακτικό χαρακτήρα του. Σημειώνει ότι η ιστορία θα πρέπει να διαβαστεί όταν τα παιδιά έχουν κατανοήσει την κλασική ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, οπότε θα μπορούν να την αποδομήσουν κιόλας και αυτό μπορεί να γίνει σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία (ενδεικτική προτεινόμενη ηλικία για το βιβλίο 3-6 ετών). Ενώ διαβάζουμε με το παιδί την ιστορία μπορούμε με ερωτήσεις και μία πρώτη καθοδήγηση να το βοήθησουμε να αναπτύξει την κριτική σκέψη, να το κάνουμε να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να διερευνάμε τα πράγματα και να μην δεχόμαστε όλα όσα μας λένε. Οι χαρακτηρισμοί μπορεί να καταδικάσουν κάποιον και να τον στιγματίσουν για το υπόλοιπο της ζωής του, κάτι που τις περισσότερες φορές σημαίνει δυστυχία. Ο καημένος ο λύκος που είναι μαθητής στο σχολείο της Σκουφοκοκκινίτσας γίνεται θύμα σχολικού εκφοβισμού λόγω του στιγματισμού και του ρατσισμού. Γιατί ο λύκος να είναι κακός και πόσο καλός τελικά είναι ο περαστικός κυνηγός;

Και βέβαια, μπορούμε εύκολα να εξηγήσουμε στα παιδιά και πόσο εύκολα ειδήσεις να παραποιηθούν, να παραπλανήσουν προκειμένου είτε να προκαλέσουν γενικότερα το φόβο στην κοινωνία, είτε απλά γιατί κάποια μέσα θέλουν να πουλήσουν, κερδίσουν μέσα από αυτό (ευκαιρία να κάνουμε και μία συζήτηση για όλους αυτούς τους παραπλανητικούς τίτλους που έχουν διάφορα site, εφημερίδες κλπ).Γιατί λοιπόν, η μικρή ηρωίδα να λέγεται όλα τα χρόνια Κοκκινοσκουφίτσα και όχι Σκουφοκοκκινίτσα και γιατί η ιστορία να είναι έτσι όπως μας την έμαθαν; Μήπως είναι αλλιώς;

Πέρα από τον πρόλογο της ψυχολόγου Σοφίας Αντύπα, στο τέλος του βιβλίου η εκπαιδευτικός Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου προτείνει τρόπους μέσα από τους οποίους μπορούμε εκπαιδευτικά και δημιουργικά να αξιοποιήσουμε την ιστορία, ενώ στο τέλος η Μαρίνα Γιώτη δείχνει πώς γεννήθηκε το σκίτσο του Φάνη του Μπούφου και δίνει μερικές οδηγίες έτσι ώστε τα παιδιά να δημιουργήσουν τα δικά τους.

Η Μαρίνα Γιώτη έχει ετοιμάσει ένα εξαιρετικό εργαλείο, που θεωρώ ότι αφού το διαβάσουμε παρέα με τα παιδιά, στη συνέχεια θα το ξεφυλλίζουν μόνα τους διερωτώμενα πράγματα που μπορεί και να μην μας τα λένε.

Εμείς θα τους έχουμε φυτέψει όμως το σπόρο της κριτικής σκέψης. 🙂

Πηγή: Kidscloud.gr

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail